Avis: Mavesårsmiddel mistænkes for at skade nyfødte

Et lægemiddel fra medicinalgiganten Pfizer mistænkes i en række avisartikler for at have gjort skade på nybagte mødre og deres nyfødte. Der er dog ingen beviselig videnskablig sammenhæng.
Foto: Markus Knigge / Stock.Xchng
Foto: Markus Knigge / Stock.Xchng

Lægemidlet Cytotec fra den amerikanske medicinalgigant Pfizer er kommet under beskydning for at være årsag til en række komplikationer i forbindelse med fødsler. Det er avisen Berlingske der i en række artikler søndag og mandag sætter fokus på bivirkningerne ved midlet, hvis aktive stof er misoprostol.

Ifølge avisen har to jordemødre fra jordemoderskolen i København fundet frem til i alt 12 tilfælde, hvor de mener misoprostol, der er godkendt til brug mod mavesår, men på landets fødeafdelinger ofte bruges off label til at sætte fødsler i gang, er skyld i komplikationer i forbindelse med fødslen. Komplikationerne har i flere tilfælde ført til at børn er døde ved fødslen, mener jordemødrene.

Jordemødrene mener derfor at man i stedet bør bruge midlet Minprostin, som er godkendt til fødsler men cirka 200 gange dyrere end misoprostol-midlet Cytotec.

Læge afviser

Der findes dog ingen videnskabeligt beviste sammenhænge mellem misoprostol og fødselskomplikationerne selvom nogle af de meget sjældne bivirkninger ved stoffet ifølge min.medicin.dk er:

"Skade på livmoderen, abort, forsterdød, misdannelser hos barnet og for tidlig fødsel. Alvorlig allergisk tilstand med hurtigt blodtryksfald, åndedrætsbesvær og evt. kramper (anafylaktisk chok). Hyppighed ukendt."

Morten Hedegaard, der er en af landets førende obestrikere afviser også over for Berlingske, at der skulle være problemer ved at anvende midlet til at sætte fødsler i gang.

"Generelt er det vores vurdering, at behandling med Cytotec (misoprostol, red.), ikke øger risikoen for at der optræder for tidlig løsning af moderkagen," siger han til Berlingske og fortsætter.

"Kendte bivirkninger til behanling med Cytotec relaterer sig til dosis. I høje doser kan eksempelvis optræde kvalme feber og diarre. I de doser, der anvendes til gravide kvinder ved vandafghang uden veer, er dosis så lav, at disse bivirkninger optræder sjældent. (...)"

Sundhedsstyrelsen sendt advarselsbrev

Sundhedsstyrelsen sendte i januar i år et brev til alle landets fødesteder, hvor styrelsen skriver man har opdaget en række tilfælde, hvor lægemidler med misoprostol ved en fejl er givet i forkerte doser til fødende kvinder eller at det fejlagtigt er givet til kvinder, som tidligere har modtaget kejsersnit, og derfor har forhøjet risiko for at livmoderen brister.

Ifølge tilsynschef i Sundhedsstyrelsen Anne Mette Dons, er der dog ingen sammenhæng mellem brevet og de 12 tilfælde, som de to jordemødre har fundet frem til.

"Jordemødrene har gennemgået 12 cases i en tiårig periode. Der kan jo opstå problemer ved enhver igangsættelse af en fødsel. Det har ikke været vores opfattelse af det, vi har set, at der har været forskel mellem misoprostol og Minprostin. Begge præparater indebærer en risiko, sdom det er en lægelig opgave at afveje og informere de fødende om," siger hun til Berlingske.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også