Danskerne: Dyr medicin ikke et tag-selv-bord

Skal vi have ny, dyr medicin, selvom det kun forlænger livet kortvarigt? Se danskernes svar i en ny meningsmåling gennemført for MedWatch. Sophie Løhde (V) efterlyser mere åbenhed og debat om emnet.
Foto: Psykiatrisk hospital Risskov / foto: Jan Dag
Foto: Psykiatrisk hospital Risskov / foto: Jan Dag

Mange danskere mener, at meget syge patienter skal have ny, dyr medicin, selvom den kun kan forlænge livet kortvarigt. Men danskerne mener ikke overordnet set, at lægemiddel-markedet skal være et tag-selv-bord uden skelen til prisen.

Det fremgår af en undersøgelse gennemført i health care-panelet Medico Insight+.

44 procent af danskerne mener, at selvom medicin kun kan forlænge livet kortvarigt, bør den gives uanset pris.

Over halvdelen af de adspurgte danskere er dog ikke sikre i den sag: 34 pct. siger, at hvis den dyre medicin kun kan forlænge livet kortvarigt, bør man ikke give medicinen, men i stedet benytte pengene på andre patientgrupper. 22 pct. er ikke afklarede med, hvad de skal svare på spørgsmålet.

Spørgsmålet lød: Hvordan synes du, man bør prioritere anvendelsen af kostbar medicin? Bør man give meget dyr medicin til meget syge/døende patienter, selv om den dyre medicin kun forlænger livet kortvarigt?

Foto: M3Research/ A&B Analyse
Foto: M3Research/ A&B Analyse
 

Der er tale om et stadig mere aktuelt spørgsmål i takt med, at vi bliver flere ældre, ligesom der konstant dukker nye behandlingsmuligheder op.

Medico Insight+ er et samarbejde mellem to etablerede aktører på markedet for kommercielle markedsstudier – M3 Research og A&B Analyse. Undersøgelsen er gennemført i uge 7-2013, og 1130 danskere over 18 år har deltaget i undersøgelsen.

Har vi råd til alle behandlinger?

Udvalgsformand: Vi skal være modige og prioritere medicin

Løhde: Intet tag-selv-bord

Sundhedsordfører Sophie Løhde (V) skriver i en mail-kommentar til undersøgelsen, at den viser, at der generelt er forståelse for, at det er nødvendigt at prioritere – også inden for sundhedsområdet.

"Der er klar opbakning til, at vi ikke skal have et tag-selv-bord uden skelen til prisen. Det er positivt i en tid, hvor vi skal have den offentlige sektor til at gå lidt længere på literen. Danskerne anerkender grundlæggende, at vi ikke kan få ”alt”, men vil gerne have "det bedst mulige"."

Hun tilføjer, at undersøgelsen også sender "et nuanceret budskab, som vel grundlæggende blot er udtryk for, at danskerne er meget delte i forhold til spørgsmålet om meget dyr medicin til meget syge eller døende patienter, selvom den dyre medicin kun forlænger livet kortvarigt."

"Under halvdelen af danskerne mener, at man bør give meget dyr medicin til meget syge eller døende patienter, selvom den dyre medicin kun forlænger livet kortvarigt. Det er grundlæggende sympatisk, men det er ikke sikkert, at de samme mennesker ville svare sådan, hvis de selv stod i en situation, hvor fx meget dyr behandling samtidig medførte, at man knap kunne fungere som menneske," pointerer hun og tilføjer:

"Jeg tror, at vi svarer forskelligt alt efter livssituation, og dermed om man er frisk og rask, om man er meget syge, eller om man er pårørende til et familiemedlem, der måske er døende. Der findes ingen simple svar, når vi har at gøre med det faktum, at vi alle er forskellige som mennesker.

Til gengæld er det en meget vigtig debat, og generelt er der behov for større åbenhed omkring, hvorfor og hvordan prioriteringer skal finde sted. Det skal vi også politisk blive bedre til at bruge tid og kræfter på at drøfte ordentlig igennem via en grundig og åben proces."

Er mænd hårdere i filten?

Det er især kvinderne, der er positive over for at give medicin til syge patienter, selvom det kun kan forlænge livet kortvarigt. Halvdelen af alle kvinder har denne holdning, mens det kun er ca. 35 procent af mændene.

Foto: M3Research/ A&B Analyse
Foto: M3Research/ A&B Analyse

Når svarene nedbrydes på alder, ses det, at jo ældre man er, desto større sympati for at give dyr medicin, selvom effekten er begrænset.

Foto: M3Research/ A&B Analyse
Foto: M3Research/ A&B Analyse

Ny kritisk regions-fokus på dyr medicin 

Åben debat om kræftbehandling efterlyses

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også