Lundbeck får godkendt alkoholpille i Europa

EU-kommissionen har godkendt Lundbecks pille til behandling af alkoholafhængighed. Selskabets estimerer selv et topsalgspotentiale på flere milliarder, mens analytikerne er mere skeptiske.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Lundbecks nye middel mod alkoholafhængighed er klar til at hjælpe europæiske patienter. Det sker, efter EU-Kommissionen torsdag har meddelt selskabet, at man har godkendt ansøgningen om en markedsføringstilladelse.

"Selincro udgør det første innovative koncept i behandlingen af alkoholafhængighed i mange år,” udtaler Anders Gersel Pedersen, Lundbecks koncerndirektør for forskning og udvikling, i en meddelelse fra selskabet og forsætter:

"Godkendelsen af Selincro er spændende nyt for såvel Lundbeck som de mange patienter med alkoholafhængighed, som har ventet på en ny behandlingsmulighed.”

Godkendelsen af Selincro var ventet, fordi de europæiske sundhedsmyndigheders, EMA, rådgivende organ CHMP havde anbefalet en godkendelse af midlet.

Del af koncept

Selincro er en såkaldt unik dobbeltvirkende opioid system modulator og virker på hjernens motiverende system, som er dårligt reguleret hos alkoholafhængige patienter.

Selincro vil dog blive tilbudt som et behandlingskoncept i sammenhæng med psykosocial støtte med fokus på at reducere alkoholforbruget, skriver Lundbeck. Lægemidlet er designet til at blive anvendt efter behov ved at tage én tablet, de dage, hvor patienten føler, at der er en risiko for at drikke.

“For en stor del af de alkoholafhængige patienter er en reduktion af alkoholforbruget et mere acceptabelt og realistisk behandlingsmål," udtaler Professor Dr. Karl F. Mann, som er leder af afdelingen for addiktiv adfærd og addiktiv medicin på Central Institute of Mental Health i Mannheim, Tyskland i meddelelsen.

“Med dette nye behandlingsvalg åbner vi et nyt kapitel i behandlingen af alkoholafhængighed.”

Uenighed om topsalg

Godkendelsen af Selincro påvirker ikke Lundbecks regnskabsforventninger til indeværende regnskabsår, men Lundbeck har tidligere meddelt, at selskabet forventer at Selincro har et topsalgspotentiale på 2-2,5 mia. kr. Anders Gersel har dog tidligere over for MedWatch fortalt, at det estimat kan overraske positivt.

Læs også: Lundbeck: Topsalgsestimat kan overraske positivt

Spørger man analytikerne, hvad de forventer af midlet, er de dog noget mere skeptiske, og ingen når op i nærheden af Lundbecks egne forventninger. I december lå konsensusforventningerne til topsalget således omkring 560 mio. kr. med Sydbank som den mest positive med et topsalg på 1,4 mia. kr.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også