’”Og vi vil gøre det igen og igen og igen”

Godkendelsen af diabetesmidlet Lyxumia er kun første skridt for Zealand Pharma. Læs i et direktør-interview om de fremadrettede planer for firmaet, og hvorfor "småt er smukt, og komfort dræber".
Foto: Zealand Pharma/PR
Foto: Zealand Pharma/PR

Ugens første dag blev glædens dag for det mellemstore danske biotekselskab, der holder til ved Glostrup. Zealand Pharmas hjertebarn, GLP-1-midlet Lyxumia, fik den endelige godkendelse i EU.

”Vi har opnået noget, der er meget svært og værdifuldt og vigtigt. Og vi vil gøre det i igen og igen og igen,” siger David Solomon, direktør for Zealand Pharma, og fortsætter:

”Det er et nøgletidspunkt i selskabets levetid. Det betyder en vedvarende indkomst fra Sanofi. Vi har en tocifret royalty-betaling for Lixisenatid og i fremtiden får vi også et tocifret royalty-betaling for kombinationen med Lantus og Lixisenatid. Det tyder på, at Zealands strategi var succesfuld, og at vi kan udvikle ny medicin.”

Fast indkomst

Zealand Pharma står derudover til at få op til 1,23 mia. kr. i milepælsbetalinger og licenbetalinger. Desuden er er Zealand Pharma berettiget til "trinvist stigende, lave tocifrede procentvise licensbetalinger af det globale nettosalg" af Lyxumia og "faste, lave tocifrede, procentvise licensbetalinger af det fulde nettosalg" af  kombinationsprodukter, som omfatter lixisenatid 2.

På den måde behøver firmaet ikke på samme måde som mange andre i underskoven af biotekfirmaer at jagte investorers penge til nye projekter. Den faste indkomst vil Zealand Pharma ikke bruge til at bygge sig stor. Derimod skal firmaet forblive på de omkring 100 medarbejdere, der i dag befinder sig i Glostrup.

Komfort dræber

“Småt er smukt, og komfort dræber. Hvis du bliver for komfortabel, innoverer du ikke. Derfor er det ideen, at Zealand bliver ved med at lave de spændende ting, ikke ved at gro sig stor, men ved at optimere forholdende for forskernes mulighed for at være innovative. Mange firmaer løber ind i problemer, fordi de bliver for store. Vores styrke er at forblive små og forstå vores plads i medicinal-økosystemet. Vi er et partner-firma," siger David Solomon.

Et af de projekter, han fremhæver som værende lovende, er samarbejdet med Boeringer Ingelheim om ZP2929 mod diabetes og fedme.

Og der er helt sikkert blockbuster-potentiale for Lyxumia, mener direktøren. Hvis det sker, stiller Zealand Pharma sig i rækken af danske medicinalselskaber med de milliard-omsættende midler, blandt andre Novo Nordisks Victoza og Lundbecks Citalopram.

Når man tænker på, at Lyxumia potentielt kan blive en blockbuster, hvor god er jeres økonomiske aftale med Sanofi så med lave tocifrede licensbetalinger?

"Det er en meget god aftale, som vi genforhandlede med Sanofi i 2010. Det er ekstremt god aftale og meget favorabel for Zealand, og det er så god en aftale, der kan opnås med den her form for opdagelse."

 EU godkender nyt dansk diabetesmiddel 

 ”Det var et sats” 

 "Optimisme. Optimisme. Optimisme - 2013 bliver et godt år for biotek"

 Zealand Pharma får ny direktør 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også