MedWatch

Rebien ser positiv markedsudvikling for fedme-lægemidler

Novo Nordisks ledelse med Lars Rebien Sørensen tolker de første erfaringer med fedmemidler i USA. Læs reportage fra pressemøde om fedme, skostørrelser og få svar på, hvorfor Rebien ikke vil anbefale et aktiesplit endnu.

Foto: Niels Hougaard / Jyllands-Posten

Den samlede danske erhvervspresse sidder på rad og række i et mødelokale i Bagsværd. Novo Nordisk har offentliggjort det seneste årsregnskab og har nu indkaldt til pressemøde.

Topchefen Lars Rebien Sørensen er iført et mørkegråt jakkesæt, et lyseblåt slips og et umådeligt stort smil. Han har svært ved at skjule sin glæde over at skulle præsentere – endnu – et regnskab, der er overstrøet med imponerende vækstrater på stort set alle parametre. Han vil dog ikke gentage sin kække bemærkning fra sidste års pressemøde.

”Sidste år sagde jeg "you ain’t seen nothing yet." Jeg har lige holdt kvartalsmøde med alle vores ledere hernede i aulaen. Jeg takkede dem, fordi de fik mig af krogen – jeg var jo helt sikker på, at der var blevet lagt i kakkelovnen til mig, hvis ikke resultaterne kunne leve op til den udtalelse. Og så spurgte jeg, om jeg skulle gentage det i år. De klappede alle sammen og opfordrede mig til det. Det har jeg nu ikke tænkt mig at gøre,” siger han og uddyber:

Vil ikke udfordre skæbnen

”For der er også et andet ordsprog, der hedder ’quit while you’re ahead’, og man skal ikke udfordre skæbnen alt for mange gange. Men jeg håber alligevel, at vi være i stand til at anskueliggøre for jer, at der er nogle positive udviklingsmuligheder på den korte bane, men i særdeleshed også på den lange bane.”

Og en af de mest omtalte og ventede udviklingsmuligheder på den lange bane er potentialet for Novo Nordisks GLP-1-middel Victoza i behandlingen mod fedme.  Man forventer resultater fra fase 3-studier inden for dette område i første kvartal i år.

Vivus’ middel Qsymia, der er det første nye middel på det amerikanske marked i 13 år, har haft en svær start. Men Vivus melder om hastigt stigende recepttal på Qsymia efter en gratiskampagne, der giver brugerne adgang til at prøve pillen i en periode på 14 dage uden vederlag.

Og et af USA’s største forsikringsselskaber inden for sundhed, Aetna, har meddelt, at selskabet vil give tilskud til bl.a. Qsymia og et andet nyt lægemiddel mod fedme, Belviq, fra selskabet Arena, der er godkendt og på vej mod markedet. 

Bevægelse i den rigtige retning

Men hvordan vurderer Lars Rebien de første erfaringer med fedmemidler i USA i forhold til Victozas potentiale.

”Arh, jeg vil sige, at det er et behersket optag af de nye produkter. Vi kan jo så håbe, at man venter på, at der kommer noget mere effektivt, som vi håber på, at vi har. Det har ikke været en alt for spektakulær performance, man har set indtil videre,” lyder hans svar.

Det har tidligere været fremme, at Novo Nordisks fedmebehandling efter alt at dømme vil være væsentligt dyrere end både Belviq og Qsymia, hvorfor selskabet vil være afhængig af at opnå tilskud til behandlingen.

”Hele bevægelsen går i den rigtige retning. Myndighederne har godkendelsesmæssigt committed sig til at sige, at de er villige til at se på et vist risk-benefit-ratio, hvilket man ikke ville tidligere, og det er jo positivt. Man anerkender, at fedme er et stort samfundsmæssigt problem i USA. Og nu hvor forsikringsselskaberne er begyndt at kigge på det, er der kommet en villighed til at betale for det,” tilføjer han, inden hans forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen bryder ind:

Salgsstyrken og segmenteringen

”Vi har fundamentalt set designet vores program med en lidt anden vinkling end det, som de to andre midler, der er på tale lige nu, har gjort.

 Vi har eksplicit kigget på alvorlige følgevirkninger til fedme. Den væsentligste følgevirkning for os er prædiabetes, det forhold, at folk faktisk har en meget stor progression frem mod type 2-diabetes.

Det har stor betydning for livskvalitet og samfundsmæssige omkostninger. En anden følgevirkning er søvnapnø, hvor folk skal have en maske på med overtryksventilation til lungerne. Vores program er i det hele taget mere designet på de medicinske aspekter ved svær fedme, hvor de andre har været meget mainstream, også i den måde, de positionerer det på,” forklarer han.

Forskningsdirektøren påpeger endvidere forskellene i bivirkningsprofilerne på de forskellige midler.

"Den højeste dosis af Qsymia har effekter, der på vægttabet kommer i nærheden af det, vi forventer for liraglutid (Victoza, red.). Men omvendt har den i de doser ganske mange bivirkninger, bl.a. i forhold til hukommelsesevnen, hvilket vi jo ikke forventer at se med liraglutid. Man skal sådan set ikke sammenligne de produkter. Hverken med hensyn til salgsstyrke, med hensyn til segmentering, eller med hensyn til de kliniske programmer Novo Nordisk har.”

Der er store forventninger til Victozas kommercielle potentiale inden for fedmebehandling. Aktieanalytiker hos Sydbank Søren Løntoft Hansen har således et topsalgsestimat på denne indikation alene på 22 mia. kroner.

Opnår Novo Nordisk de ønskede resultater i de pågående fase 3-studier, og får de succesfuldt fat i især det amerikanske marked, vil det med al sandsynlighed have stor betydning for aktiekursen.

Tresiba afgør aktiesplit

En kurs, der nærmest kun har kendt én vej og siden årtusindeskiftet er gået fra omkring 100 kroner til de nuværende 1.000 kroner. Et faktum, der også har fået flere til at spekulere i, hvornår Novo Nordisks bestyrelse vil splitte aktien for at gøre aktien mere likvid.

En spekulation Lars Rebien Sørensen ikke helt forstår.

”Man kan jo egentlig undre sig. Hvorfor er det med stykprisen så vigtigt? De fleste, der ejer vores aktier er jo store pensionskasser, og om aktien koster 1.000 kroner eller 1.500 kroner, det burde sådan set ikke betyde så meget. Men der er en eller anden generel holdning til, at de ikke må være for dyre,” siger han, inden han kommer til den konkrete udmelding.

”Vi har sagt, at vi gerne vil have klarhed over vores situation i USA med Tresiba (moderne insulin, red.), før vi beslutter os for, om vi skal anbefale bestyrelsen at lave et egentligt aktiesplit. Det er en usikkerhedsfaktor for os, det har alle jo snakket om de seneste måneder. Det vil vi gerne se falde på plads først.”

Tusindkroneseddel

Hvorvidt man skal foretage aktiesplittet, er ifølge bestyrelsesformand Steen Scheibye da også under observation.

”Tommelfingerreglen er, at når man nærmer sig en tusindkroneseddel, så er det måske et meget godt tidspunkt. Men som Lars siger, så har vi fortsat usikkerhed omkring Tresiba. Det er under overvejelse.”

”Vi anerkender, at man ofte ser en vis positiv effekt af at splitte aktien,” tilføjer Lars Rebien Sørensen.

Her bryder økonomidirektør Jesper Brandgaard ind.

”Da vi blev koncerndirektører (2000, red.) var det en 10 kroners aktie, der var noteret. Nu er det en 1 kroners aktie, og vi har i vores vedtægter åbnet muligheden for, at det kan være en 1 øres aktie. Så der er masser af muligheder for at splitte den.”

”Men likviditeten er jo bestemt heller ikke dårlig,” pointerer bestyrelsesformanden.

Størrelse 46

Og så til det med skostørrelsen. Lars Rebien Sørensen vil ikke dy sig for at komme med en lille bemærkning til de danske politikere. Og det tager udgangspunkt i Novo Nordisks økonomiske fodaftryk i Danmark.

”Hvis man skulle sige det kort, så er det vel en pæn størrelse 46,” siger han med et smil.

Novo Nordisk har regnet sig frem til, at deres skattebetaling i 2012 på 3,5 mia. kroner svarer til 10,8 pct. af den samlede selskabsskat i Danmark. Og ifølge Novos opgørelse betalte selskabets danske medarbejdere i 2012 i alt 3,2 mia. kr. i indkomstskat, hvilket svarer til 0,85 pct. af de samlede indkomstskatter.

”Det er vigtigt, at politikerne ser på, om det er muligt at skabe nogle lidt mere lempelige selskabsskatterater med tanke på, at de lande, vi sammenligner os med og ligger lige omkring os, sænker deres selskabsskatter. Novo Nordisk skaber arbejdspladser, økonomisk vækst og afkast i Danmark. Man kunne godt kigge på at forbedre rammebetingelserne for sådan en type virksomhed som vores,” siger Lars Rebien Sørensen.

Rammebetingelserne er dog ikke være end, at Novo Nordisk siden 2008 har formået at skabe en gennemsnitlig vækst i driftsresultatet på 27 pct. og en gennemsnitlig overskudsgrad på 32 pct.

Men det kan altid være bedre. Og direktøren vil gerne understrege betydningen af den førnævnte størrelse 46.

"Vi plejede at have et ordsprog herude, der lød: 'Når det går godt for Novo Nordisk, så går det godt for medarbejderne.' Jeg vil måske strække den derhen til at sige, at når det går godt for Novo Nordisk, så går det godt for Danmark."

 Nyvunden optimisme for fedmemarked i USA

 Fedmemidler kan få det svært i Europa

 Novo Nordisk udskyder aktiesplit

 Novo Nordisk overvejer aktiesplit ved kurs 1000 

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier