Gigant forudser udfordrende start på 2013

Et af verdens største medicinalselskaber oversteg analytikernes forventninger i det sidste kvartal af 2012. Direktøren forudser dog en udfordrende start på 2013. Læs her hvorfor.
Foto: Novartis AG
Foto: Novartis AG
Af Ritzau Finans og STEFAN SINGH KAILAY

Med en omsætning på 14,8 mia. dollar og et overskud på 3,1 mia. dollar i sidste kvartal af 2012 kom schweiziske Novartis lidt bedre ud af året, end analytikerne havde ventet.

Ifølge en indsamling af estimater foretaget af Bloomberg havde analytikerne nemlig ventet en omsætning på 14,5 mia. dollar og et overskud på 3,03 mia. dollar.

Omsætningen steg 2 pct. på årsbasis, mens den samlede omsætning for 2012 - 56,7 mia. dollar - endte på samme niveau som året før. Selskabet forventer desuden et 2013 på niveau med 2012.

Ny vækstfase

Novartis' direktør Joe Jimenez forudser således en "udfordrende start" på 2013, siger han ifølge Bloomberg på en telekonference i forbindelse med aflæggelsen af årsregnskabet.

Koncernen venter at starte en ny vækstfase i løbet af det kommende år men oplyser, at det sandsynligvis først bliver i andet halvår af 2013.

Direktøren understreger, at der endnu ikke er nogen generisk konkurrent på det amerikanske marked til det ene af Novartis' to guldæg, Diovan, der står for 4,4 mia. dollar af Novartis' samlede salgsindtægter på 32,2 mia. dollar.

Milliardpåvirkning

I Europa udløb Novartis' patent på det aktive stof i Diovan, der bruges til at behandle forhøjet blodtryk, imidlertid i november 2011, og koncernen har oplevet stor indgang af generiske produkter på markedet.

Selskabets patent på de aktive stoffer i det andet af koncernens to guldæg, Glivec (eller Gleevec afhængigt af region), udløber i 2014 i Japan, 2015 i USA og 2016 i de store, europæiske lande, hvorefter kopiprodukter kan lanceres lovligt. Glivec bruges til behandling af leukæmi.

Novartis vurderer selv, at den samlede, negative effekt af konkurrerende, generiske produkter bliver i omegnen af 3,5 mia. dollar.

I forbindelse med regnskabsaflæggelsen offentliggør Novartis' bestyrelseformand, Daniel Vasella, at han træder tilbage. Hans plads skal overtages af bestyrelsesformanden for konkurrenten Bayer, Jörg Reinhardt.

 Novartis-direktør: Vi skal ikke bare sælge piller

 Novartis’ meningitis-vaccine anbefalet til godkendelse

 Novartis investerer 2,9 mia. kr. i ny fabrik

 Novartis ofrer blockbuster for at booste nyt middel

 Patentudløb rammer medicinalgigant på regnskab 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også