"...forvirrende / besynderlig / frustrerende..."

Firmaet Innovaids stifter Martin Hjort mener, at kommunerne tænker mere i besparelser end at tilbyde bl.a. hjælpemidler til handicappede. Borgerne kastes rundt i systemet, siger han. Hjort er ikke alene: I et brev stilet til bl.a. sundhedsminister Astrid Krag (SF) har otte interesseorganisationer rejst en kraftig kritik af den lovgivning, der skal skelne mellem behandlingsredskaber og hjælpemidler og placere ansvaret for at levere disse.
Rehab-direktør: Kommuner i uheldig dobbeltrolle
Kritik af hjælpemiddel-lov sparkes til hjørne af minister
V: Alt for passiv minister
Hvordan mener du, at man optimerer samspillet mellem branchen, innovation og det offentlige, herunder de politiske beslutningstagere og de relevante indkøbere af produkter?

Per Buus, adm. direktør, VELA, Vermund Larsen A/S
”Det er af afgørende betydning at den politiske vilje inden for området er til stede, så rammerne for fornuftige og mindre administrative bevillinger er til stede. Den politiske vilje skal baseres på brede forlig, så vi sikrer en langsigtet strategi på området, der rækker længerere end til næste valg.
Jeg kan kun appellere til nødvendigheden af at arbejde med den tredobbelte bundlinje, hvor indkøbere, branchen og brugerorganisationer kommer i konstruktiv dialog, for derigennem at opnå det, man kalder intelligente og optimale indkøb, som gavner borgerens ønsker og behov, kommunens økonomi på kort og lang sigt og leverandørernes overlevelse og evne til at udvikle de”rigtige” hjælpemidler.”

Carsten Guldmann, adm. direktør, V. Guldmann A/S:
”Et godt udgangspunkt kunne jo være at skabe en større overensstemmelse mellem det, der bliver sagt fra politisk hold, det der rent faktisk sker i virkeligheden og det, der reelt set ud fra et langsigtet helhedsperspektiv er behov for.
Et fælles udgangspunkt for alle, solide data og en klar definering af målet ville alt andet lige øge sandsynligheden for et bedre samarbejde/resultat og dermed en bedre udnyttelse af samfundets ressourcer. Der er i det offentlige system og i virksomhederne masser af dygtige mennesker, der kender udfordringerne og som, hvis de fik lov, også kunne bidrage med forslag til gode solide (salgbare) løsninger.
Det er jo en noget forvirrende/besynderlig/frustrerende oplevelse (endnu engang) at være til møde med en større kommunes ”afdeling for innovation”, hvor der lægges op til samarbejde og fælles innovation og flere ”robot-støvsugere” og så få dage senere modtage et udbudsmateriale fra en anden afdeling i samme kommune. Materiale med beskrivelser og krav til produkter, der er baseret på flere år gamle standarder, der udelukker enhver form for nye produkter/innovationer/løsninger.”

Kjeld Møller Pedersen, professor og sundhedsøkonom, SDU:
”I et skattefinansieret system er der ikke ubegrænsede midler, og der er ikke noget forkert i at tænke på mulige besparelser, når det kan ske uden, at det går ud over serviceniveauet. Private leverandører skulle prøve at sætte sig i kommunernes sted – og ikke blot tænke på at øge egen omsætning – ligesom kommunerne også skulle forsøge at sætte sig i leverandørernes sted.
Det ville utvivlsomt fremme forståelsen af de fælles udfordringer: Bedre hjælpemidler – og hensynet til de begrænsede offentlige budgetter. Når det er sagt, er det langt fra indlysende at skelne mellem behandlingsredskaber og hjælpemidler. I nogle tilfælde er det en kunstig skelnen.”

Jens Vejgaard, Indkøbschef, Rudersdal Kommune:
”Jeg kan ikke genkende billedet af, at kommunerne tænker mere i besparelser end i at tilbyde gode og relevante hjælpemidler til borgerne. Branchen oplever som alle andre brancher, der er leverandører til den offentlige sektor, et prispres, men det er jo ikke ensbetydende med besparelser over for de pågældende borgere, men snarere at der sker en omfordeling af ressourcerne.
På indkøbersiden er vi fuldt ud opmærksomme på, at de hjælpemidler, der følger med et udbud, også skal være af en sådan kvalitet, at borgerne kan leve og fungere med hjælpemidlet i deres hverdag. Vi bliver alt for ofte skudt i skoene, at vi udelukkende fokuserer på priser, og derved udelukker kvalitet og service. Ældre- og handicapråd er jo netop taget med på råd for at sikre en rimelig balance i de kravspecifikationer, der udarbejdes.
Indkøbssiden er i alle tilfælde ikke interesseret i billige hjælpemidler, hvis de resulterer i reklamationer og indsigelser fra de respektive brugere.”
Trækker det op til velfærdsteknologi-boom i kommuner?
Direktør: Velfærdsteknologien bliver rullet ud nu
Rehab-direktør: Nu skal der fokus på nytteværdi af hjælpemidler
Stærk dansk klynge på rehab-messe
Relaterede artikler:
Rehab-panel: Tiden inde til opgør med indkøbsprincip
For abonnenter
Trækker det op til velfærdsteknologi-boom i kommuner?
For abonnenter