Største antal FDA-godkendelser i 16 år

FDA har godkendt 39 nye lægemidler i løbet af 2012 – det er det største antal siden 1996. En anerkendt analysevirksomhed sår dog tvivl omkring det kommercielle potentiale af de mange nygodkendte lægemidler.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

De amerikanske sundhedsmyndigheder FDA har godkendt ikke mindre en 39 nye lægemidler i løbet af det forgangne år, skriver Reuters.

Det opløftende resultat kom i stand efter en december måned, som bød på hele 8 nye markedsgodkendelser, og man skal tilbage til 2004 for at finde et lignende niveau (36) og helt tilbage til 1996 (53) for at finde et år, der overstiger 2012 i forhold til medicingodkendelser.

I 2011 godkendte de amerikanske sundhedsmyndigheder 30 midler, mens 2010 bød på sølle 21 nye medicingodkendelser.

Sandy Walsh, som er talskvinde for FDA, skriver i en e-mail til Reuters, at ”pipelinen af nye lægemidler under udvikling er stærk og vokser fortsat.”

Usikkerhed om kommercielt potentiale

Men selvom det er gode nyheder for medicinalvirksomhederne, som længe har været truet af den såkaldte ’patentkløft’, er der ingen garantier for det kommercielle potentiale af de mange lægemidler.

En ting er nemlig at opnå godkendelse, noget andet er at sikre kapital og få markedsført midlerne.

”Patent-problemerne bliver mindre fremover, men der er stadig en smule usikkerhed om, hvor meget bedre pipelinene er blevet, og hvor stærke de nyligt godkendte produkter er,” siger Damien Conover, direktør for analysebureauet Morningstar til Reuters.

Men der er trods alt gode tegn på, at trenden fortsætter i 2013. Det europæiske lægemiddelagentur (EMA) meddelte nemlig i december, at man forventer 54 nye ansøgninger for lægemidler i 2013 – imod 52 i 2012, 48 i 2011 og blot 34 i 2010.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også