MedWatch

Analytikere: Det vil drive Novo-aktien i 2013

Få medicinalselskaber kommer som Novo Nordisk med skelsættende nyheder i 2013. Men der er også trusler fra flere stærke konkurrenter.

Novo Nordisk-aktionærerne kan se frem til endnu et begivenhedsrigt 2013 med flere vigtige lægemiddelgodkendelser samt forsknings- og salgsmilepæle.

Allervigtigst bliver den potentielle godkendelse og efterfølgende lancering af Novos næste insulingeneration - det langtidsvirkende Tresiba og insulinmikset Ryzodeg - i USA. Afgørelsen kan ifølge Novo Nordisk ventes i løbet af første halvår.

"Novo Nordisk fik en positiv anbefaling på 8-4 (i et uafhængigt ekspertpanel, red.) af deres insuliner i USA, og det betyder, set med mine øjne, at sandsynligheden for en godkendelse er rigtig høj. Men det er en begivenhed, som bliver altoverskyggende i 2013. Lanceringen af Tresiba i USA og for den sags skyld også i Europa og Japan bliver meget vigtig for Novo," vurderer analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen.

Kæmpe salgspotentiale

Han spår ligesom sine kollegaer i de øvrige banker et salgspotentiale af insulinerne på flere mia. dollar årligt, når salget topper. Derfor vil de første indikationer af, om patienter og læger tager godt imod insulinerne, også være afgørende for aktiemarkedet, der desuden vil holde godt øje med, hvorledes Novos pris- og tilskudsforhandlinger falder ud med de europæiske myndigheder.

På pipelineområdet ses tillige med spænding frem til offentliggørelsen af fase 3-studierne med Victoza til behandling af fedme allerede i første kvartal. Senere på året følger en registreringsansøgning for IdegLira, der kombinerer Tresiba og Victoza til behandling af type 2-diabetes.

Spændende nyheder lige om hjørnet

De to pipelinenyheder for Victoza og IdegLira har sammen med lanceringen af Tresiba og Ryzodeg kæmpe betydning for analytikernes estimater for Novos fremtidige indtjening, og dermed også for Novo-aktiens færd, forklarer analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

"Målt på analytikernes salgsestimater for pipelineprodukter og produkter, der nærmer sig en godkendelse, ligger Novo nummer et blandt de store globale farmavirksomheder, når det kommer til offentliggørelsen af nyt næste år," fremhæver han.

Endnu en retningsgiver

En fjerde og mindre retningsgiver for Novo-aktien bliver salgsudviklingen for diabetes-2-midlet Victoza. Siden lanceringen i 2009 har Victoza vundet hastigt frem som diabetesbehandling og har nærmest kvartal efter kvartal overrasket analytikerne positivt. Salget passerede 1 mia. dollar på årsbasis sidste år, og nye salgsrekorder er på vej, vurderer Sydbanks Søren Løntoft Hansen. Han spår, at midlet bliver dobbelt blockbuster i 2013.

Victozas succes betyder modsat, at Novo-analytikerne holder godt øje med nyt fra mulige konkurrenter, der kan skyde den ventede salgskurve ned. Franske Sanofi og selskabets danske partner Zealand Pharma ventes i 2013 at sende deres Victoza-udfordrer, Lyxumia, på det europæiske marked, og salgstallene vil blive gennemanalyseret for signaler om de fremtidige markedsandele i segmentet.

Også trusler fra Lilly

Her vil analytikerne også skulle tage højde for amerikanske Eli Lilly, der er igennem fase 3 med sin langtidsvirkende Victoza-udfordrer, Dulaglutid, og vil præsentere data fra studierne ved den amerikanske diabeteskonference i midten af 2013. Lilly har i øvrigt varslet et direkte sammenligningsstudie mellem Dulaglutid og Victoza, men data fra det studie ventes først i 2014.

Trusselsbilledet involverer også en helt ny klasse af diabetespiller, de såkaldte SGLT-2-hæmmeres indtog på diabetesmarkedet. Pillerne står foran en lancering, og spørgsmålet er, om de vil gøre indhug i andre diabetesklassers vækst. Her kan studier af SGLT-2-hæmmernes indflydelse på risikoen forhjerte-kar-sygdomme få særligt afgørende betydning, hvis studierne viser, at risikoen for hjerte-kar-komplikationer reduceres.

Ændret dynamik?

"Det kan ændre dynamikken på diabetesmarkedet. Det er ikke vores forventning, at det sker, for det er endnu ikke påvist for et diabetesmiddel, men det er noget, man skal holde sig for øje, for det er noget, der potentielt kan komme til at koste for Novo-aktionærerne, fremhæver Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

Uden for diabatesområdet er det ifølge Søren Løntoft Hansen i øvrigt værd at holde øje med mulige godkendelser af blødermedicinen Turoctocog alfa i USA og Europa. Midlet, der bruges i behandling af blødersygdom, hæmofili type A, har ifølge Sydbanks estimater et topsalgspotentiale på 3-4 mia. kr.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier