MedWatch

Kinesiske forskere udvikler hjerneceller af urin

Urin er hovedkilden i ny metode, hvor forskere udvikler forstadieceller til at blive hjerneceller. Potentielt kan forskningen bane vej for hurtigere udvikling af stamcellebehandlinger mod hjernesygdomme.

Foto: Mateusz Kapciak / Stock.Xchng

Noget af det, vi hver dag skylder ud i toilettet, kan potentielt blive en væsentlig kilde til at studere og udvikle behandlinger til sygdomme i fremtiden.

Sådan lyder de store ord fra tidsskriftet Nature. Kinesiske forskere har fundet en relativt enkel måde at omforme celler i urinen til neutrale progenitorceller - de umodne celletyper, der er et forstadie til hjerneceller.

På tolv dage er det lykkes forskerne  at udvikle kolonier af de omprogrammerede celler, der kan sammenlignes med såkaldte pluripotente stamceller. De har potentialet til at blive til hvilken som helst celle i kroppen.

Halvt så lang tid

De 12 dage er omkring halvt så lang tid, som det normalt tager at udvikle pluripotente stamceller, skriver Nature.

I forsøget tog de kinesiske forskere nervecellekulturen og transplanterede den ind i hjernerne på nyfødte rotter. Her kunne forskerne konstatere, at nervecellerne ikke udviklede sig til kræftceller, og efter fire uger havde de taget form og funktion som nerveceller.

Håbet er, at metoden giver mulighed for at sætte fart under forskningen i behandling med produktion af skræddersyede celler til individer.

 Millioner til dansk stamcelleforskning 

 Ti farmakoncerner går sammen om stamcellebank 

 Analyse: Medicinalfirmaer får øjnene op for høremedicin

 Stamceller til diabetes skal i 3D 

 Stamcelle-direktør: Det kan blive en blockbuster 

 

Mere fra MedWatch

Finansdirektør i ALK stopper

ALK’s finansdirektør, Søren Jelert, har valgt at fratræde sin stilling. Han ventes at forlade posten ved udgangen af maj næste år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier