Roche-lægemiddel finder bredere anvendelse

Roche vil ansøge EMA - det Europæiske Lægemiddelagentur - om godkendelse af lægemidlet Avastin til behandling af hjernekræft efter positive data. Det er dog fortsat uklart, om patienter lever længere.
Foto: Roche/PR
Foto: Roche/PR

Det biologiske lægemiddel fra storkoncernen Roche, Avastin, tegner til at kunne gøre gavn i flere og flere typer af kræft og nye anvendelser.

Roche skriver således i en pressemeddelelse i kølvandet på nye data fra det kliniske fase 3-studie, AVAglio, at ”patienter med hjernekræft, der behandles med lægemidlet Avastin, kan få forlænget tiden inden kræften kommer tilbage (..) Studiet dokumenterer også, at patienternes livskvalitet fastholdes i længere tid.”

De nye data blev i weekenden præsenteret på den amerikanske neuro-onkologiske kongres, SNO, i Washington D.C., USA.

Studiet opfyldte et af de primære end-points, da kombinationen af Avastin, strålebehandling og kemoterapi øgede den såkaldte progressionsfri overlevelse (PFS) med 36 pct. i forhold til strålebehandling og kemoterapi sammen med placebostoffet.

Men studiet levede ikke op til det andet primære end-point, da behandlingen ikke havde nogen ”statistisk signifikant” indvirkning på den samlede overlevelse

Avastin er allerede godkendt og anvendt i behandlingen af tarm, bryst-, lunge- og nyrekræft samt kræft i æggestokkene.

En barsk sygdom

Glioblastom er ifølge meddelelsen den hyppigste og mest alvorlige form for hjernekræft. Kun knap hver tiende lever længere end fem år med sygdommen. I de sidste syv år er danske patienter med glioblastom blevet behandlet kirurgisk, efterfulgt af en kombination af strålebehandling og kemoterapi, skriver Roche

”Når denne behandling nu suppleres med det biologiske lægemiddel, Avastin, lever patienterne i gennemsnit 4,4 måneder længere, inden kræften vender tilbage, sammenlignet med patienter der kun modtager standardbehandlingen, hedder det og overlæge, dr.med. Hans Skovgaard Poulsen fra Rigshospitalet siger i samme forbindelse, at danske læger nu skal vurdere om den nye behandling ”er så meget bedre, at den skal tilbydes danske patienter.”

”Vi har i dag meget begrænsede behandlingsmuligheder til denne gruppe af meget alvorligt syge patienter, og det er derfor gode og positive data, vi ser nu. Det betyder utroligt meget for patienterne, at de kan have det bedre i længere tid, og det er netop det, som data viser. Når standardbehandlingen suppleres med Avastin har patienterne det i gennemsnit godt i 4,4 måneder længere før kræften kommer tilbage, dvs. at tiden forlænges med 70 pct. i forhold til den nuværende behandling."

Patienternes livskvalitet, målt som deres fysiske formåen og evnen til at være social samt tænke og tale, som de plejer, bliver også bedre.

”.. det en god nyhed, at vi kan holde fast i patienternes livskvalitet i længere tid. Om de også lever længere, får vi at vide til næste år, hvor de er fulgt tilstrækkeligt længe”, siger Hans Skovgaard Poulsen.

Roche vil nu ansøge EMA - det Europæiske Lægemiddelagentur - om godkendelse af Avastin til behandling af glioblastom i Europa.

Her er Roches mulige blockbustere

EU godkender nyt kræftmiddel

Kræftramte lever længere af ny behandling med gammel medicin 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også