Novo overvejer at trække insulin fra kriselande

I Ungarn skal der ske fremdrift i forhandlinger om prisen på insulin og en stærkt kritiseret medicinalskat. Ellers trækker Novo Nordisk ifølge den ungarske avis Népszabadság sine insulinprodukter fra fra listen over medicin, som kan få offentlig tilskud.
Det er ifølge Berlingske Business advarslen til de ungarske myndigheder. En advarsel, der er til at tage og føle på, for det vil tre-firedoble prisen på insulin og i realiteten betyde, at ungarske diabetikere vil være afskåret fra at bruge Novo Nordisks nyeste insulin, med mindre de har råd til selv at betale.
Novo Nordisks lokale landechef afviser over for avisen, at der kan blive tale om en tilbagetrækning af selskabets insulin, men understreger samtidig, at det er op til hovedkvarteret i Danmark at træffe den langsigtige beslutning. I Danmark ønsker Novo Nordisk ikke at kommentere advarslen.
Halvering af udgifter
I 2011 brugte den nationale ungarske sygeforskringsfond, OEP, knap ti mia. kroner på medicintilskud. I løbet af 2011 og i år har den ungarske regering reduceret OEPs budget betydeligt, og 2013-målet er ifølge Berlingske Business næsten en halvering i forhold til 2011 til 5,8 mia. kroner.
Og Ungarn er ikke det eneste kriseramte land, hvor Novo Nordisk føler prispresset. Både Spanien, Italien, Irland og Portugal skruer ned for medicinudgifterne.
Situationen er dog mest tilspidset i Grækenland, hvor selskabet selv siger, at man overvejer at trække nogle produkter af markedet.
"Situationen i Grækenland er ekstrem ustabil. Der kommer hele tiden nye, hårde slag i form af prisdekreter, og det er ikke klart i øjeblikket, hvad der kommer til at ske i 2013. Vi ser med megen bekymring på situationen, og kan ikke afvise, at vi igen kan komme i en situation, hvor vi må overveje at trække nogle af vores produkter," siger Mike Rulis, kommunikationsdirektør hos Novo Nordisk, til Berlingske Business.
Medico og medicinal fortsat ramt i Sydeuropa
Relaterede artikler:
Medico og medicinal fortsat ramt i Sydeuropa
For abonnenter
Pres på priserne i medicinbranchen
For abonnenter