MedWatch

Skarp kritik af nyt forskningsforlig

Regeringen rammer i et nyt forlig om forskning ved siden af væksten, lyder kritikken fra flere sider af industrien. Dansk Erhverv er dog positive over for aftalen.

Foto: Stine Larsen

Natten til torsdag indgik regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance et forlig om fordelingen af nye bevillinger til forskning inden for blandt andet sundhed. 

Men den aftale rammer skævt i forhold til væksten, mener DI. Især fordi at midlerne til den frie forskning er mindre erhvervsrettet.

”Generelt er der et forkert fokus i aftalen. Man sidder her med en enestående mulighed for at bruge forskningspenge til at understøtte væksten i Danmark. Men man griber desværre ikke muligheden. Det er fint med langsigtet grundvidenskabelig forskning, men i en situation, hvor dansk økonomi bevæger sig meget langsomt, bør man bruge alle værktøjer på at understøtte væksten,” siger Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i DI, til Berlingske.

Brancheforeningen GTS (Godkendt Teknologisk Service) og Fonden for Entreprenørskab er også utilfreds med fokusset i aftalen. Direktøren Ragnar Heldt Nielsen kalder forliget dybt frustrerende over for avisen.

Dansk Erhverv hæfter sig derimod ved, at de mange midler til landets universiteter på lang sigt er med til at styrke kvaliteten i den danske arbejdsstyrke.

”Generelt synes vi, at forliget giver midler til de initiativer, der giver bedst mening at støtte i en sparetid,” siger forskningspolitisk chef Jannik Schack Linnemann.

Parterne er blevet enige om at fordele 770 mio. kr. på følgende poster:

* Strategiske investeringer i forskning: 250 mio. kr.

* Forskningsinfrastruktur: 20 mio. kr.

* Innovation og entreprenørskab: 267 mio. kr.

* Styrket europæisk og internationalt forskningssamarbejde: 30 mio. kr.

* Fri forskning og forskningsformidling: 200 mio. kr.

* Terrorforskning: 3 mio. kr.

 Underdirektør: Forlig er konkurrenceforvridende kvælertag 

 Forlig rammer hørehæmmede 

 Vækstteam løfter sløret for anbefalinger 

 

 

Mere fra MedWatch

Dansk Biotek skifter navn

Den danske brancheorganisation for biotekselskaber, Dansk Biotek, skifter navn til "Danish Bio - Dansk Biotek" for at imødekomme den stigende internationalisering af branchen, fortæller formand.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier