Skarp kritik af nyt forskningsforlig
Natten til torsdag indgik regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance et forlig om fordelingen af nye bevillinger til forskning inden for blandt andet sundhed.
Men den aftale rammer skævt i forhold til væksten, mener DI. Især fordi at midlerne til den frie forskning er mindre erhvervsrettet.
”Generelt er der et forkert fokus i aftalen. Man sidder her med en enestående mulighed for at bruge forskningspenge til at understøtte væksten i Danmark. Men man griber desværre ikke muligheden. Det er fint med langsigtet grundvidenskabelig forskning, men i en situation, hvor dansk økonomi bevæger sig meget langsomt, bør man bruge alle værktøjer på at understøtte væksten,” siger Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i DI, til Berlingske.
Brancheforeningen GTS (Godkendt Teknologisk Service) og Fonden for Entreprenørskab er også utilfreds med fokusset i aftalen. Direktøren Ragnar Heldt Nielsen kalder forliget dybt frustrerende over for avisen.
Dansk Erhverv hæfter sig derimod ved, at de mange midler til landets universiteter på lang sigt er med til at styrke kvaliteten i den danske arbejdsstyrke.
”Generelt synes vi, at forliget giver midler til de initiativer, der giver bedst mening at støtte i en sparetid,” siger forskningspolitisk chef Jannik Schack Linnemann.
Parterne er blevet enige om at fordele 770 mio. kr. på følgende poster:
* Strategiske investeringer i forskning: 250 mio. kr.
* Forskningsinfrastruktur: 20 mio. kr.
* Innovation og entreprenørskab: 267 mio. kr.
* Styrket europæisk og internationalt forskningssamarbejde: 30 mio. kr.
* Fri forskning og forskningsformidling: 200 mio. kr.
* Terrorforskning: 3 mio. kr.
Underdirektør: Forlig er konkurrenceforvridende kvælertag
Vækstteam løfter sløret for anbefalinger
Relaterede artikler:
Forlig rammer hørehæmmede
For abonnenter