MedWatch

Ny type kolesterolmedicin afføder kapløb

En ny type kolesterol-nedsættende medicin har vist fremragende resultater i kliniske forsøg, og det sætter gang i et regulært kapløb mellem medicinalvirksomhederne for at få et lægemiddel på markedet først. Der er dog stadig stor usikkerhed forbundet med medicintypen.

Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten

En ny type kolesterolnedsættende medicin kan være på vej til folk, som ikke reagerer på den medicin der findes i øjeblikket, skriver New York Times. Resultater fra kliniske studier med medicinen blev offentliggjort på en konference for hjertespecialister, som blev afholdt i New York mandag.

Her fremgik det, at det eksperimentelle lægemiddel var i stand til at reducere såkaldt dårlig kolesterol med 40 til 70 % i løbet af få uger. Det gør medicinen ligeså virkningsfuld som de mest effektive af de nuværende lægemidler – kendt som statiner. Men den nye type medicin med betegnelsen PCSK9 inhibitorer kan bruges sammen med statinerne, hvilket gør at man kan sænke kolesteroltallet endnu mere.

”Med disse lægemidler, sammen med statiner, kan man få stort set alle i mål,” siger Dr. Frederick Raal, som præsenterede et af de kliniske studier med medicinen på konferencen, ifølge avisen.

Stor usikkerhed

Men der er stadig en række usikkerhedsfaktorer ved PCSK9 inhibitorerne, skriver avisen.

Det mest fremskredne af de kliniske forsøg med medicinen er først nu på vej ind i de afsluttende faser, og kan dermed tidligst ramme markedet i 2015.

Mange af studierne har været af begrænset omfang, varet højst 12 uger og involveret mindre end 200 patienter, så der er brug for større og længerevarende forsøg for at fastslå effekten og sikkerheden.

Og selvom inhibitorerne har vist sig at kunne nedsætte kolesteroltallet, så er der endnu ingen beviser for, at de rent faktisk kan reducere risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde eller andre kardiovaskulære problemer.

Giganter i kapløb

Men Dr. Peter Wilson fra Emory University siger ifølge NY Times, at resultaterne fra de forskellige kliniske studier er ”ekstremt lovende”, og det ser ud til at medicinalindustrien er af samme overbevisning.

Avisen skriver således, at der er et regulært kapløb i gang mellem flere af de store medicinalvirksomheder for at få en PCSK9 inhibitor på markedet først.

Det gælder bl.a. Sanofi, Amgen, Pfizer og Eli Lilly, som alle er i gang med at foretage kliniske forsøg med medicintypen.

Mere fra MedWatch

Finansdirektør i ALK stopper

ALK’s finansdirektør, Søren Jelert, har valgt at fratræde sin stilling. Han ventes at forlade posten ved udgangen af maj næste år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier