Sorte udsigter for amerikanske medicoinvesteringer
Det ser rigtig skidt ud for den amerikanske medicoindustri, når det kommer til at rejse penge. Det er budskabet fra den nyligt afholdte Indiana Life Sciences Summit, hvor medicobranchens fundraising-muligheder var på dagsordenen, skriver Indianapolis Business Journal.
Og pessimismen er ikke uden grund, meddeler avisen. Nye data fra National Venture Capital Association og PricewaterhouseCoopers viser således, at mængden af venture kapital, der blev investeret i medicoselskaber, er faldet i hvert af årets kvartaler.
Strengere love
Det samlede investerede beløb i medicovirksomhederne faldt med 37 pct. til 434 mio. dollar på tværs af landet i tredje kvartal – det laveste niveau siden 2004 – og antallet af handler faldt med 27 pct. til 65.
Faldet skydes, ifølge avisen en række faktorer, men især ændringer i lovgivningen spiller ind. FDA’s godkendelsesproces for medicinsk udstyr er blevet mere uigennemsigtig, ligesom der kræves flere kliniske forsøg for at bevise sikkerheden.
Hertil kommer forhøjede skatter og mere begrænsede muligheder for refusion på nyt udstyr under Præsident Obama’s sundhedsreform.
Valley of death
Ifølge IBJ får det en lang række virksomheder til først at lancere deres produkter i Europa og derefter introducere dem på det amerikanske marked – hvis de overhovedet gør det. Og den usikkerhed får altså en del investorer, som ellers satsede på medicovirksomheder til at holde sig på afstand.
”Der er stadig masser af medico-muligheder, men venture kapitalisterne kommer på banen senere,” siger Adele Oliva, som er partner i den amerikanske venture fond Quaker Partners.
Den tendens er med til at øge den såkaldte ”valley of death”, som betegner kløften mellem opstarten af et firma og det tidspunkt, hvor venture kapitalen tilføres, til 5-6 år.
”Det er pga. de lovgivningsmæssige problemer,” siger Ron Hunt, som er direktør i New Leaf Venture Partners, og tilføjer: ”Jeg ved ikke, hvor pengene skal komme fra.”
Venture-investeringer i biotek tager et stort skridt fremad i Q3
Vækstfond-dir.: Dansk dødens gab er kunstigt skabt
Relaterede artikler:
Vækstfond-dir.: Dansk dødens gab er kunstigt skabt
For abonnenter
Life science tog halvdelen af venture-investeringerne
For abonnenter