MedWatch

Life science i dansk erhvervslivs superliga

Lønsomheden er i særklasse hos toppen af dansk life science, viser opgørelse. Der er dog ingen ved siden af Novo Nordisk.  

Novo Nordisk er stadig den suverænt største life science-virksomhed i det danske erhvervsliv, viser en 2011-opgørelse fra Berlingske Business Nyhedsmagasin.

For selv om selskabet er dykket en plads på den samlede liste over de største danske virksomheder – fra nummer tre til nummer fire – så er der stadig lang vej ned til Coloplast, der indtager en 42. plads på den samlede liste.

Men kigger man generelt på sektoren, så er der også tale om et dansk erhvervsområde, der med stor omsætningsvækst i de seneste år og gennemsnitlige afkastningsgrader på 15 procent i 2011 ligger i den absolutte top, skriver Berlingske.

Inden for medicin-området er der ingen ved siden af Novo Nordisk, der ikke alene har den klart største omsætning (ca. 66 mia. kr.), men også en overskudsgrad på 34 og en afkastningsgrad på 36 procent. På andenpladsen følger ikke overraskende Lundbeck, mens Leo Pharma, Nomeco og Orifarm Group indtager de næste pladser.

Ekspansion koster Leo Pharma

Berlingske pointerer, at det netop er virksomheder med unikke medicinprodukter, der tjener flest penge – så som Novo Nordisk, Lundbeck (afkastningsgrad på 18) og Ferring (afkastningsgrad på 16) – men bemærker dog, at det ikke gælder Leo Pharma (afkastningsgrad på 1), hvilket hænger sammen med selskabets udgifter til ekspansion på det amerikanske marked. 

Kigger man på den mere triste ende af listen over medicinvirksomheder, skiller især Baverian Nordic (overskudsgrad på -59 og afkastningsgrad på -18) og Genmab (overskudsgrad på -71 og afkastningsgrad på -12) sig ud. Bavarian Nordic har dog tidligere meldt ud, at resultaterne bliver markant bedre i 2012, efter der bl.a. er kommet styr på produktionen af koppevaccinen.

Ser man på medico-området er det heller ikke overraskende Coloplast og William Demant Holding (Oticon), der indtager de øverste pladser på listen over de største virksomheder. Men de to virksomheder er bedst, når det gælder, når det gælder overskuds- og afkastningsgrad.

Coloplast kan endda prale med, at driftsresultatet ligger næsten en tredjedel over 2010-niveauet, mens selskabets nærmeste konkurrent Dansac også godt nok præsenter en imponerende lønsomhed, men næsten står stille med hensyn til omsætning og overskud.

 De tjener penge i medicinalindustrien

 Sydbank: Lundbecks overskudsgrad under pres 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier