MedWatch

”Vi mangler desperat finansieringsmuligheder”

Vi mangler ”desperat finansieringsmuligheder”, siger Bavarian Nordics topchef. Zealand Pharmas adm. direktør mener, at det handler om at plukke vinderne tidligt – og den proces er allerede i gang. Læs svarene fra de fire topfolk i MedWatch Panelet på spørgsmålet: Er danske biotekselskaber for små?

En analyse fra den globale database Biotechgate viser, at biotekselskaberne i Danmark er meget mindre end i de lande, vi gerne vil sammenligne os med. I denne uge tager MedWatch Panelet stilling til, hvorvidt selskabernes størrelse er et problem for branchen, og hvad der kan gøres ved det.

 

Er det et problem for Danmark, at vi har alle disse små selskaber, og hvem vil kunne ændre på dette billede, om nogen?

 

Foto: PR, Bavarian Nordic
Foto: PR, Bavarian Nordic

Anders Hedegaard, adm. direktør Bavarian Nordic A/S

”Det er da fint med mange små firmaer. Men det er jo meningen, at de skal vokse sig større, for at der bliver perspektiv og økonomi i det. Og det tager altså mere end halvandet år! Så her er vi tilbage ved de manglende muligheder for finansiering. Grundlæggende har Danmark de innovative folk og de gode ideer, der skal til på universiteterne og i industrien. Det er et rigtig godt udgangspunkt. Men vi mangler desperat finansieringsmuligheder, og det er et grundlæggende og dybt alvorligt problem. Det er meget svært at finde risikovillig kapital og investorer, som tør og vil satse på de lange træk, der er nødvendigt for udviklingen i biotek.

Jeg mener, at det offentlige burde spille en langt mere fremtrædende rolle her. Som man eksempelvis gør i USA, hvor regeringen satser stort på forskningsprojekter – eksempelvis som samarbejdspartner i mit eget selskab, hvor vi udvikler vacciner i tæt samarbejde med de amerikanske myndigheder. Noget lignende burde helt klart være tilfældet i Danmark. Vi har Højteknologifonden, som går ind og stimulerer nye projekter og får mindst 1:1-dækning fra industrien. Det er en rigtig god konstruktion. Men i stedet for at fremme Højteknologifondens arbejde – ja, så har regeringen så valgt at beskære midlerne med 240 millioner på næste finanslov. I mine øjne er det tåbeligt – og udtryk for uhyre kortsigtet tænkning.”

Søren Møller, Managing Investment Director, Novo Seeds A/S

”Det er en konsekvens af mængden af kapital til rådighed. Hvis et dansk selskab rejser 10 mio. kr., rejser det samme amerikanske selskab 10 mio. dollars. Mere risikovillig kapital i kraft af bedre rammevilkår for investorer, ville kunne bane vej for en ændring til det bedre.”

Foto: Zealand Pharma/PR
Foto: Zealand Pharma/PR
 

David Solomon, adm. direktør Zealand Pharma A/S

”Vi er nødt til at gå i gang med en proces, hvor vi udpeger ”en vinder” - tidligt. Hvis der var færre kvalitetsselskaber, ville de selskaber, der var tilbage, få adgang til flere midler, og de vil kunne nå de rigtige trin i deres udvikling - og beslutningsproces – hurtigere og mere effektivt. Det er mit indtryk, at denne bayesianske proces med at ”vælge en vinder” allerede er begyndt, og vi burde se resultaterne af det snart.”

 

Sophie Hæstorp Andersen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet

”I Danmark har vi længe haft en privat sektor, hvor omkring 95 procent af alle danske virksomheder udgøres af små og mellemstore virksomheder (SME) på under 500 medarbejdere. Biotekfirmaerne er altså ikke en undtagelse hertil. Det stiller store krav til at sikre, at der i Danmark fortsætter med at være en 'cluster' (Medicon Valley) af biotekvirksomheder, universiteter, og hospitaler, der samarbejder om at tiltrække investorer og højt uddannet arbejdskraft i hele Øresundsregionen. Etableringen af verdens største mikroskop i form af det europæiske spallation source (ESS) center i Lund og i København frem mod 2019 vil i de kommende år kunne styrke dansk biotek yderligere. Neutronspredningsanlægget vil ikke bare kunne bruges til grundforskning, men også til mere anvendelsesorienterede formål i danske og udenlandske virksomheder. Det bliver en vigtig saltvandsindsprøjtning til forskning og udvikling i Danmark.”

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

FAKTABOKS

Om MedWatch Panelet

 

MedWatch beder hver uge fire faste topnavne inden for life science industrien i Danmark give deres svar på en aktuel problemstilling eller et relevant dilemma i branchen.

Panelet består i oktober af: Anders Hedegaard, adm. direktør i Bavarian Nordic A/S, David Solomon, adm. direktør i Zealand Pharma A/S, Sophie Hæstorp Andersen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne og Søren Møller, Managing Investment Director hos Novo Seed, Novo A/S.

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier