MedWatch

Nye, lovende data for Eli Lilly’s Alzheimers-medicin

Der er gode nyheder til amerikanske Eli Lilly, efter virksomhedens ellers fejlslagne lægemiddel måske alligevel kan hjælpe Alzheimerspatienter. Et klinisk forsøg har vist, at medicinen kan bremse hukommelsestabet for patienter med mild Alzheimers.

Foto: Eli lilly/PR

Et netop afsluttet klinisk forsøg med solanezumab viser, at Eli Lilly’s lægemiddel kan bremse hukommelsestabet for patienter med en mild form for Alzheimers sygdom med op til 42 %. Samtidig så man også positive indikationer fra et andet studie med medicinen. Det fremgår ifølge Wall Street Journal af data, som medicinalvirksomheden fremlagde mandag.

Selvom resultaterne ikke er entydige, giver det håb om at solanezumab kan hjælpe patienter i de tidlige stadier af sygdommen.

”Det næste skridt for os er at starte en dialog med de relevante myndigheder for at få styr på, hvad det betyder. Men vi tror fuldt og fast på, at det er et skridt fremad i forhold til at behandle Alzheimers,” siger David Ricks, som er præsident for Lilly Bio-Medicines, i et interview med avisen.

I august meddelte virksomheden ellers, at lægemidlet ikke opfyldte de primære end-points i kliniske studier. Men dengang fastholdt man også, at der var lovende resultater i forhold til de sekundære end-points.

Slå koldt vand i blodet

I det andet studie med solanezumab blev hukommelsestabet nedsat med 20 %, men her oplevede nogle forsøgspersoner dog også bivirkninger, hovedsagelig brystsmerter som følge af en mangel af tilførsel af iltholdigt blod til hjernen.

Studierne involverede samlet set 2.052 patienter og varede 18 måneder. Eli Lilly analyserede selv dataene fra forsøgene, men gav dem samtidig også til det statsstøttede akademiske forskningskonsortium, The Alzheimer’s Disease Cooperative Study, som foretog deres egen analyse.

Her rapporterede forskerne om en ”mindre” forbedring af hukommelsesfunktionen og de kognitive evner hos patienterne.

Rachelle Doody, som er neurologiprofessor ved Baylor College of Medicine og præsenterede forskningskonsortiets analyseresultater, siger, at det er en indikation af, at lægemidler som solanezumab kan hjælpe patienter med mild Alzheimers. Hun siger dog også, at flere studier er påkrævede for at bekræfte virkningen.

Og John Morris, som er direktør for The Alzheimer’s Disease Research Center ved Washington University, siger ifølge Wall Street Journal:

”Vi er alle sammen meget begejstrede, men vi bliver nødt til at slå koldt vand i blodet.”

Mange kandidater

Og det kan direktøren have ret i. I hvert fald har flere store medicinalvirksomheder indenfor de seneste år måttet sande, at det et udvikle en behandling til Alzheimers sygdom er en vanskelig affære.

Udover at Eli Lilly selv har oplevet store problemer med deres lægemiddelskandidat, har også midlet Bapineuzumab, som blev udviklet i fællesskab af medicinalgiganterne Pfizer, Johnson & Johnson og Elan, skuffet i flere kliniske forsøg. Og i starten af August meddelte virksomhederne at videreudviklingen af lægemidlet blev skrottet.

Men der er også succeshistorier i kampen mod sygdommen. I september meddelte Roche, at man ville udvide et klinisk forsøg med midlet gantenerumab, som er et monoklonalt antistof, der adskiller sig fra andre Alzheimers-lægemidler ved at henvende sig til præsymptomatiske patienter.

Og også danske Lundbeck har en kandidat, Lu AE58054, under klinisk udvikling. Selskabet offentliggjorde i maj positive resultater for midlet, og i august fortalte direktør Ulf Wiinberg Medwatch, at man fik positiv respons fra folk i sygdomsmiljøet og ville påbegynde fase 3-forsøg.

Og nu har altså også Eli Lilly meldt sig ind i kampen om at finde en behandling af Alzheimer på ny.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier