MedWatch

Novo Nordisk åbner kinesisk forskningscenter

Den danske diabetesgigant åbner et stort forskningscenter tæt på Beijing. Kerneforskningen forbliver dog i Danmark og USA, siger forskningsdirektøren.

Foto: Novo Nordisk / PR

Novo Nordisk sætter mandag endnu en tysk streg under, at selskabet satser benhårdt på Kina, som et af de markeder, der skal sikre selskabets vækst de mange kommende år.

Det sker, når diabetesvirksomheden slår dørene op i det nye 12.000 m2 store forskningscenter lidt uden for Bejing, skriver Berlingske.

"Ved at rekruttere nogle af de bedste kinesiske forskere og samtidig støtte en række forskningsaktiviteter har vi sat Novo Nordisks navn på landkortet. Vi har opnået en goodwill og samtidig fået en vigtig indsigt i den forskning, der foregår i Kina," siger forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen til avisen.

Hyppigt jobskifte

Selvom de kinesiske forskere ifølge direktøren er fuldt ud lige så kvalificerede som dem, selskabet har ansat i Danmark og USA, så holdes den centrale diabetesforskning dog ude af landet.

Dermed er der ikke lagt op til, at den nye Victoza eller Tresiba skal udvikles i Kina, og det skyldes blandt andet, at kineserne har for vane at skifte job hyppigt.

"I Kina er der en tradition for hurtig medarbejderudskiftning. Man bliver simpelthen ikke så lang tid i jobbet. Vores bekymring er derfor, at en medarbejder kommer til os i Kina, sætter sig ind i tingene, fanger den nyeste viden, for derefter at skifte til konkurrenten og tage den viden med sig. Derfor er der nogle få grænser for, hvilken forskning vi flytter til Kina," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Prispres ikke et problem

Åbningen af forskningscentret sker i en tid, hvor der både er fuld knald på de offentlige sundhedssatsninger i Kina, men også en vis bekymring for udgifterne, fordi en voksende ældre befolkning skal forsørges af en mindre yngre befolkningsgruppe på grund af et-barns-politikken.

Samtidig går 80 pct. af de kinesiske sundhedsudgifter til behandling af kronisk syge, som diabetikere, og det har fået den kinesiske regering til flere gange - senest i sidste uge - at diktere prisnedsættelser for medicin. Alligevel har Novo Nordisk gode muligheder, siger Sydbanks analytiker Søren Løntoft Hansen.

"Novo Nordisk kan selv være med til at drive væksten ved at udbrede kendskabet til diabetes og behandlingsmulighederne, uddanne læger og sygeplejersker og diabetikerne selv. Kan man være med til at præge den slags, vil væksten i salget også komme, selv om de kinesiske myndigheder får stadig større fokus på pris," siger analytikeren til Berlingske.

I maj i år åbnede en af Novo Nordisks konkurrenter medicinalgiganten Eli Lilly ligeledes et nyt forskningscenter i Kina. Det ligger dog i Shanghai.

Novo-konkurrent åbner kinesisk forskningscenter

Kinesisk patentaftale i hus

Analytikere: Intet Novo-tab i Kina

Ét produkt skal sikre Novo-dominans

Dansk direktør i kinesisk firma: Hav en Kina-strategi klar 

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier