MedWatch

Britiske forskere genskaber tabt hørelse

Det er lykkes britiske forskere at genetablere tabt hørelse i ørkenrotter. Forskellen er så markant, at det svarer til, at man går fra ikke at kunne høre en lastbil i trafikken til at kunne høre en samtale.

Foto: Colourbox

Folk med kraftigt nedsat hørelse kan muligvis få genskabt deres hørelse. Britiske forskere er i hvert fald lykkedes med at genskabe evnen til at høre i ørkenrotter ved hjælp af bl.a. stamceller.

Ifølge BBC blev høringen delvist forbedret, når nerverne i øret, der passerer lyde ind i hjernen, blev genopbygget i ørkenrotter. Kan det lykkes at skabe den samme forbedring hos mennesker ville det svare til et skifte fra ikke at være i stand til at høre trafikken til at kunne høre en samtale.

Øret skal konvertere lydbølger i luft til elektriske signaler, som hjernen så bearbejder og forstår, før man kan høre. Dette sker dybt inde i det indre øre, hvor vibrationerne bevæger små hår, og denne bevægelse skaber et elektrisk signal. Men i omkring én ud af 10 personer med kraftige høretab, er nerveceller, der skal afhente det signal beskadiget.

Kemisk blanding

Med udgangspunkt i stamceller, der blev tilsat en kemisk blanding, lykkedes det forskerne at genskabe disse nerver i ørkenrotterne, ved at injicere blandingen i rotternes indre øre.

Over 10 uger blev gennemsnitligt 45 pct. af deres høreområde genoprettet. Omkring en tredjedel af ørkenrotterne reagerede rigtig godt på behandlingen med op til 90 pct. af deres hørelse genskabt, mens lidt under en tredjedel knapt reagerede overhovedet.

Der er ifølge forskerne dog lang vej igen, før man kan overføre successen til mennesker. Ud over længerevarende forsøg er der også problematikken i forhold til anvendelse af stamceller.

Eksempelvis frygter man, at stamcellerne generelt kan udvikle svulster i patienterne, hvis man bruger dem i medicinsk behandling. Samtidig oprinder nogle stamcelletyper, som dannes fra befrugtede æg. Man bliver nødt til at ødelægge de befrugtede æg for at benytte dem til behandlinger, og det er store grupper store modstandere af etiske grunde.

 Forskere vil behandle høretab med stamceller

 Gennembrud giver fornyet håb om stamcellebehandling

 Verdens første stamcelle-medicin godkendt

 Politikerne er stamcellers store fjende

 Cambridge går ind i stamcelleforskning 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier