MedWatch

Næste skridt mod malaria-vaccine

Mennesker i udsatte områder udvikler efterhånden immunitet mod malaria. Danske forskere vil nu kopiere den naturlige immunitet og udvikle en vaccine mod malaria på baggrund af den.

Danske forskere har identificeret et gen, der kan hjælpe med at finde frem til en vaccine mod malaria. Et af malariaparasittens stærkeste våben til at smitte mennesker er deres protein-kroge. Forskernes nyopdagede gen koder for den stærkeste protein-krog, som malariaparasitten bruger til at holde sig fast i menneskets blodkar.

"Alle mennesker, der bor i et område med malaria, vil på et tidspunkt udvikle immunitet mod parasittens protein-kroge, for ellers ville de sandsynligvis dø af sygdommen. Vi vil gerne kopiere kroppens naturlige immunitet og udvikle en vaccine på den baggrund," fortæller adjunkt Thomas Lavstsen fra Københavns Universitets Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi, til Videnskab.dk.

Lange perspektiver

Malaria-parasitten har mellem 50 og 60 proteiner, som alle sammen i højere eller mindre grad kan hæfte sig på indersiden af blodårerne. Forskerne har opdaget det protein, der binder bedst, og resultaterne er for nylig offentliggjort i tidsskriftet PNAS.

Når en person udvikler immunitet mod malaria, sker det, fordi immunforsvaret laver antigener mod proteinerne og forhindrer, at de kan hæfte sig fast.

Dog ligger en vaccine langt fra lige ved hånden.

"Selvom vi har lavet et gennembrud i forståelsen af, hvordan malaria fungerer, har vi mindst ti års arbejde foran os, før vi kan begynde at lave et produkt, som vi kan teste som en vaccine. Derudover skal vi have fundet nogen, som tror så meget på projektet, at de vil donere de mange millioner kroner, som sådan et projekt koster," siger Thomas Lavstsen til netmediet.

 Kickstart til immunforsvaret

 Malariavaccine rykker nærmere 

 Biotek stærkt involveret i lægemidler mod forsømte sygdomsområder

 Universitetsforsker og biotekfirma i vaccine-samarbejde 

Mere fra MedWatch

Prisstigninger på medicin får hver femte til ikke at købe

Én ud af fem patienter i en ny undersøgelse har det seneste år oplevet ikke at have råd til at købe deres ellers lægeordineret medicin – blandt andet på grund af de prisstigninger, der sker som følge af, at priserne bliver forhandlet hver 14. dag.

Rekordmange danske virksomheder på sundhedsmesse i Mellemøsten

Antallet af danske life science-virksomheder, der i år deltager på messen Arab Health i Dubai, slår rekord, og det giver god mening, for messen, der skydes i gang i dag, mandag, er den vigtigste i Mellemøsten, der er blevet et yderst attraktivt eksportmarked for leverandører af blandt andet medicoteknisk udstyr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier