MedWatch

Symphogen-dir: Nu går vi efter eget lægemiddel

Symphogen kan med de nye, potentielle milliarder få mulighed for at få sit eget lægemiddel på markedet – et skridt på vejen til at vokse sig hen mod et nyt Genentech. Her er en børsnotering et vigtigt kort på direktørens hånd.

Milliardaftalen med tyske Merck åbner nye muligheder for Symphogen. Nu har det danske biotekselskab fået økonomisk ro til at kunne opfylde ønsket om at blive en moden og langtidsholdbar virksomhed, som selv kan udvikle og få godkendt et lægemiddel til markedet.

”Det hjælper os til at få noget mere finansiel stabilitet til virksomheden. Nu har vi penge til den anden side af 2016, så det er fantastisk dejligt,” siger den adm. direktør i Symphogen, Kirsten Drejer, til MedWatch.

Aftalen med Merck har en potentiel værdi af i alt 3,7 mia. kr., og som start får Symphogen 150 mio. kr. i up front-betaling.

Læs også: Symphogen i milliardaftale

Modnes til børsen

Symphogen går nu i gang med at finde det lægemiddel, som virksomheden selv kan udvikle. Hvis det mål lykkes, og forskerne når til fase 3 med kandidaten, kan fondsbørsen se frem til at få et nyt medlem.

”Aftalen giver helt klart mulighed for at modne Symphogen til en børsnotering. Hvis vi en dag står med et lægemiddel, som passer lige til, at vi selv vil udvikle det, så tror jeg, at vi er nødt til at gå på børsen for at hente tilstrækkelig mange penge for at få det hele vejen derud,” siger Kirsten Drejer.

En børsnotering ligger dog minimum tre år ude i fremtiden, fastslår direktøren. Det er i fase 3-studierne, de store penge ruller, og hvor virksomheden i så fald ville få brug for at rejse kapital. Uanset hvad giver Merck-aftalen Symphogen plads til at vente på, at børsmarkedet igen bliver positivt stemt over for nynoterede biotekfirmaer.

Læs også: Symphogen: Merck-match var det bedste

Fokus på kræft

I august 2012 offentliggjorde Symphogen positive fase-2-resultater for lægemidlet Rozrolimupab mod blodsygdommen ITP.

Kunne Rozrolimupab være en kandidat til det lægemiddel, I har planer om at bygge en virksomhed op omkring?

”Hvis det havde været inden for kræft, havde det helt klart været en mulighed. Det er netop en orphan drug-indikation. Det er relativt nemt at få det hele vejen til godkendelse. Men vi har lavet en strategisk beslutning om, at Symphogen vil dygtiggøre sig inden for cancer.”

Vil ramme mange receptorer

Symphogen sidder netop på en platformsteknologi, der giver virksomheden mulighed for at udvikle lægemiddelkandidater til adskillige former for cancer.

”Vores forretningsplan er, at vi nu starter flere nye lægemidler inden for cancer, hvor vi går efter at lave antistofblandinger. Frem for kun at ramme en receptor vil vi fremadrettet prøve at ramme nogle flere. Når først man slår en vækstreceptor ned i kræftcellerne, så popper der nogle andre op hen ad vejen,” siger Kirsten Drejer og fortsætter:

”Men hvis vi kan ramme de vigtigste på en gang, så er spørgsmålet, om vi ikke for alvor kan slå de kræftceller ihjel. Nu får vi nogle penge, som gør, at vi i hvert fald kan starte nogle, og vi har startet nogen allerede.”

Sym004 var heller ikke egnet til egenudvikling, fordi lægemiddelkandidaten retter sig mod mange forskellige typer kræft. Det betyder, at man i så fald skulle bruge store summer af penge til rigtig mange patientgrupper.

Et nyt Genentech

Prøv at sætte ord, hvordan Symphogen ser ud om 10 år.

”Der tror jeg, at vi har et lægemiddel på markedet, som vi selv sælger.”

Er målet, at Symphogen skal blive det nye Novo Nordisk, eller vil i fastholde forretningen som et mindre biotekselskab?

”Det tager mange år at blive et nyt Novo Nordisk. Og nu er det ikke så meget Novo Nordisk, vi sammenligner os med, men det San Fransico-baserede Genentech.  Men at blive et nyt europæisk Genentech sker hverken på ti eller tyve år. Det tager rigtig mange år at bygge det op. Hvis vi kan skaffe pengene til det, så vil vi gerne vokse og blive ved med at være en selvstændig succesfuld biotekvirksomhed.”

Genentech arbejder som Symphogen også med monoklonale antistoffer. Kirsten Drejer understreger dog, at der er milevidt fra en lille biotekvirksomhed på 90 medarbejdere til den kæmpe amerikanske biotekkoncern. Foreløbig fastholder Symphogen da også antallet af ansatte.

 Symphogen i milliardaftale  

 Godt nyt for dansk biotekselskab

 Her er succeshistorierne i dansk biotek i 2011 - 2012 

 Modne biotekselskaber får venturekronerne  

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier