Dansk biotekfirma indgår proteinaftale med amerikanere

Danske ExpreS2ion Biotechnologies har netop indgået en potentiel millionaftale med et amerikansk medicinalselskab. Firmaets langsigtede mål er milepælsbetalinger og royalties.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det danske biotekfirma ExpreS2ion Biotechnologies, der er et to år gammelt spin-out-selskab fra Affitech, har netop indgået en aftale med en amerikansk medicinalvirksomhed.

”Vi har indgået en samarbejdsaftale med en stor amerikansk medicinalvirksomhed. Aftalen kan på sigt udvikle sig til at være i millionklassen. Vi kan desværre ikke oplyse navn eller flere detaljer, da det er fortroligt,” siger adm. direktør Charlotte Dyring.

Hun er en af tre stiftere, der sammen med Vækstfonden og AR Consult, har skudt 6,5 mio. kr. i biotekfirmaet, siden det blev udskilt fra Affitech i september 2010.

”Vi har siden da indgået en række samarbejdsaftaler med amerikanske, schweiziske og franske medicinalselskaber. Det er primært samarbejder, hvor vi skal fremstille en række proteiner for disse selskaber, som de typisk ikke kan lave selv,” siger direktøren og uddyber:

Selvfinansieret fra 2013

”Selskaberne bruger så i første omgang de proteiner i deres forskning og dernæst inden for udviklingen af lægemidler. Det er også her, at størstedelen af vores forretning ligger."

Derudover har selskabet to samarbejder under Højteknologifonden omkring udvikling af lægemidler. Det ene er udviklingen af en vaccine mod graviditetsmalaria, hvor projektet forventes afsluttet i slutningen af 2013 og have indbragt firmaet 3,5 mio. kr. Det andet er et mindre projekt vedrørende medicin mod forskellige kræftformer.

”Vi kører stadigvæk med underskud for hele 2012, men derefter er vi selvfinansieret. Så der vil omsætningen fra Højteknologifonden-projekterne og vores kunder bære os,” siger hun og uddyber:

”Vores kunder er primært store vaccinefirmaer og andre firmaer, der producerer lægemidler rundt omkring i verden, og ikke så meget i Danmark.”

Milepæle er målet

Selskabet havde i 2011 et negativt resultat på 2,9 mio. kr.

ExpreS2ion Biotechnologies’ små aftaler ligger ifølge direktøren i størrelsesordnen 100-150.000 kr., men der er også tilbud ude, som er oppe i størrelsesordnen 1,5 mio. kr.

”Og det kan godt blive noget større end det. Så snakker vi om at udvikle cellelinjer, som kan bruges i lægemiddeludvikling. De store aftaler er, når vi skal udvikle proteiner, som skal i kliniske forsøg med mennesker. Så går vi ind i noget, der hedder GNP, som er meget, meget dyrt og kræver en hel del arbejde,” siger hun og fortsætter:

”Derefter så snakker vi milestones og royalties. Men det ligger langt ude i fremtiden. Det er målet. Vi arbejder nu hen imod at får startet nogle af de udviklingsprojekter, som kan betyde, at nogle af vores, eller rettere sagt kundernes, proteiner kan komme i kliniske forsøg med mennesker.”

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 Proteinproducent opruster med ny fabrik i USA 

 Kræftens modstandsprotein fundet

 Ny dansk-amerikansk samarbejdsaftale 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også