90 år gammel vaccine mulig diabeteskur

Forsøg med tre type 1 diabetes-patienter tyder på, at amerikanske forskere i en 90 år gammel vaccine har fundet en billig kur mod sygdommen, der overflødiggør brugen af insulinindsprøjtninger.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Bacillus Calmette-Guérin, eller BCG, er en 90 år gammel vaccine oprindeligt rettet mod tuberkulose. Men nu tyder forsøg på, at vaccinen rent faktisk kan erstatte insulinindsprøjtningerne hos de patienter, der lider af type 1-diabetes.

Forskere fra Harvard University, der er i gang med at skaffe penge til at gennemføre store, studier på mennesker, mener ifølge Bloomberg, at vaccinen kan kurere sygdommen.

Forskerne har indtil nu foretaget forsøg på mus og på tre patienter. Resultaterne af forsøget viste, at to af de tre patienter, der fik BCG, havde tegn på fornyet insulinproduktion. Forskerne planlægger nu en større undersøgelse, der kunne give resultater om tre til fem år.

For billig kur

"Vi mener, at dette kan tages hele vejen ud til patienterne, og det er det, vi forsøger at gøre," siger Denise Faustman, direktør for det Harvard-tilknyttede Massachusetts General Hospitals immunbiologilaboratorium, der ledede undersøgelsen, til Bloomberg.

I undersøgelsen fik de tre patienter, der var blevet diagnosticeret med type 1 diabetes, to doser af BCG-vaccine. Patienterne blev fulgt i 20 uger og to af de tre viste sig at have en stigning i celledød af de insulin-skadende celler og en stigning i C-peptidniveauer, hvilket antyder produktion af insulin.

Det er ikke lykkedes forskerne at få nogen medicinalvirksomhed til at blive partner i forsøget på at bringe produktet på markedet. Ifølge forskerne er der ikke nogen af selskaberne, der vil betale for de videre studier, for en potentiel kur, der er baseret på en billig, generisk tilgængelig vaccine.

Så nu er man ved at finde pengene gennem private donationer. Indtil videre har man rejst 11 ud af de 25 nødvendige mio. dollar.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 

 Selen i rette mængde nedsætter diabetes-risiko

 Novo Nordisk i internationalt samarbejde om type I-behandling

 Johnson & Johnson vil have foden inden for diabetes 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også