MedWatch

Forskere finder nøglefaktor til kemo-resistens

Det er lykkedes for amerikanske forskere at finde en af de mulige hovedårsager til, at nogle kræftceller oparbejder resistens mod kemoterapi.

Foto: Colourbox

Udvikling af resistens imod kemoterapi er næsten garanteret dødsdom for patienter med solide tumorer. Derfor er det af umådelig stor betydning at finde ud af, hvordan man modvirker en sådan resistens.

Et hold af forskere på Fred Hutchinson Cancer Research Center har nu ifølge News Medical opdaget en vigtig faktor, der driver denne resistens - oplysninger, der i sidste ende kan bruges til at forbedre effektiviteten af behandlingen og købe kostbar tid for patienter med fremskreden kræft.

Forskerne opdagede nærmere bestemt, at når en normal celletype, der findes i kræftens nærområde - en såkaldt fibroblast - udsættes for kemoterapi, får den DNA-skader, der driver produktionen af et bredt spektrum af vækstfaktorer, der igen stimulerer kræftens vækst.

Øget proteinproduktion får kræften til at vokse

Under normale omstændigheder hjælper disse celler ellers med at opretholde den strukturelle integritet af bindevæv, og de spiller en kritisk rolle i sårheling og collagenproduktion.

Men kemoterapiens påvirkning lokker cellerne til at øge produktionen af et protein kaldet WNT16B, og høje niveauer af dette protein får så kræftceller til at vokse, invadere omkringliggende væv og modstå kemoterapi.

Næste skridt er at finde en måde at blokere denne proteinproduktion på en uskadelig måde.

 Nyopdaget genmutation kan stoppe kræftspredning

 Ny dansk teknologi åbner for alternativ kræftdiagnostik

 Indpakket kemo hjælper brystkræft-ramte 

Mere fra MedWatch

Lars Rasmussen advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier