MedWatch

Forskere udvikler potentielt alternativ til antibiotika

Danske forskere har udviklet nye stoffer, der kan slå antibiotikaresistente bakterier ihjel og på sigt potentielt afløse antibiotika.

Foto: Colourbox

Et forskningssamarbejde mellem DTU Fødevareinstituttet , KU Sund og DTU Systembiologi kan føre til den potentielle afløser til antibiotika i kampen mod resistente bakterier.

Det nye håb er såkaldte antimikrobielle peptider, som blandt andre DTU Fødevareinstituttets Line Hein-Kristensen hvis ph.d.-projekt beskæftiger sig med.

"Antibiotika er mere specifikt rettet mod ét bestemt protein i cellen, som de blokerer for, så bakterien ikke kan overleve, men de nye stoffer ødelægger hele membranen og virker mere uspecifikt end antibiotika. Derfor virker de også mod mange forskellige bakterier," siger hun til Ingeniøren.

Kemisk ændring kan fjerne resistens

Dermed kan de nye stoffer gøre kål på bakterier, som antibiotika kommer til kort overfor. Og de klarer sig også bedre, når det kommer til resistensudvikling.

"Vi har fundet ud af, at resistensen er meget specifik for hvert enkelt af de antimikrobielle peptider. Selvom alle stoffernes virkningsmekanisme er meget ens, fører det ikke til generel resistens over for alle stofferne. Man kan derfor formode, at man kemisk kan ændre en lille smule ved stoffet og derved fjerne resistensen, hvis den skulle opstå," siger hun.

Forskerne er dog langt fra kliniske forsøg, så der er et stykke vej endnu. Det kommer ifølge den ph.d.-studerende nok til at tage i hvert fald ti år, før man kan sende et produkt på markedet.

 Professor: "Vi har høstet de lavthængende frugter"

 Novo og Sunstone til kamp mod multiresistente bakterier

 Indsprøjtning i kampen mod antibiotika-resistens

 Nævn varsler tilskudsændringer for antibiotika

 Lægemiddel mod antibiotika-resistens har lange udsigter 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier