MedWatch

Sundhedsstyrelsen anbefaler nyt middel mod modermærkekræft

Fem måneder efter at et nyt Roche-middel mod modermærkekræft blev haste-godkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder, har den danske Kræftstyregruppe godkendt midlet til brug i Danmark.

Selvom den danske sommer langt fra har vist sig fra sin bedste side de seneste år, så er det desværre et ubestrideligt faktum, at antallet af danske patienter med modermærkekræft har været stigende de seneste 10 år.

Og specielt modermærkekræft, som har spredt sig, hører til blandt de mest aggressive og vanskelige kræftsygdomme at behandle. Men nu har Kræftstyregruppen under Sundhedsstyrelsen besluttet at anbefale de danske læger at benytte den målrettede tabletbehandling Zelboraf fra medicinalvirksomheden Roche i forsøget på at forlænge patienternes gennemsnitlige levetid.

Og endelig fristes man til at sige, for midlet blev nemlig hastegodkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder EMA for fem måneder siden, ligesom en amerikanske ansøgning om godkendelse af midlet blev godkendt på basis af fase II-resultater, begge dele på grund at et stort behov for et lægemiddel mod netop denne type af fremskreden kræft.

Giver længere levetid

"Det er meget positivt, at Sundhedsstyrelsen har banet vejen for, at også danske patienter med fremskreden modermærkekræft kan behandles med Zelboraf. Den nye behandling vil komme mange patienter til gavn. Kliniske studier har nemlig dokumenteret, at patienterne, der behandles med Zelboraf, lever markant længere, og at de har færre gener end patienter, der behandles med kemoterapi," siger Trine Voigt, der medicinsk direktør i Roche, som har udviklet Zelboraf.

Et klinisk studie, der blev præsenteret på den amerikanske kræftkongres ASCO juni 2011, viser, at den gennemsnitlige overlevelse for patienter med fremskreden modermærkekræft, der modtog Zelboraf var 13,6 måneder mod 9,7 måneder for patienter, som modtog kemoterapi. Studiet viste desuden, at de patienter der modtog Zelboraf gennemsnitligt levede 6,9 måneder inden sygdommen blussede op igen mod 1,6 måneder for patienter, der modtog kemoterapi.

Zelboraf er en målrettet behandling. Det betyder, at den kun er virksom på patienter med fremskreden modermærkekræft, der har en særlig mutation – en såkaldt BRAF-mutation – i kræftcellen. Det er muligt at teste for denne mutation og dermed sikre, at Zelboraf alene gives til de patienter, der med størst sandsynlighed vil have gavn af den.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Lars Rasmussen advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier