Skizofrene mus hjælper Lundbeck i jagt på milliardmarked
Den medicin, der anvendes til behandling af skizofreni og andre typer af psykoser, blev opfundet ved et tilfælde i 1952. Medicinen afhjælper tankeforstyrrelser og hallucinationer, men ikke den manglende indlæring og social isolation.
Nye lægemidler virker i dag i princippet på samme måde som 1952-medicinen – bare med færre bivirkninger.
Tre former for genmodificerede mus, som Lundbeck i samarbejde med den islandske virksomhed Decode og Psykiatrisk Center Sct. Hans har udviklet, skal dog få ny medicin til syges medicinskabe verden over.
”Vi tror stærkt på, at hvis vi får en forståelse af, hvad det i virkeligheden er, der går skævt inde i hjernen, og hvis vi kan udvikle et lægemiddel, der kan ramme de ting, vil det have en effekt på en bredere palette af de symptomer, skizofrene har – som for eksempel indlæringsvanskeligheder og social isolation,” siger Michael Didriksen, afdelingschef og ansvarlig for Lundbecks skizofreniforskning i dyr, til Berlingske Business.
Deler viden med konkurrenter
På trods af at selskabet med musene har en unik viden, har selskabet valgt at dele den med en række store konkurrenter. Vidensdelingen af forskningsarbejdet er en del af EU-projektet NewMeds, som er halvvejs finansieret af EU, mens den anden halvdel finansieres af den europæiske
medicinalindustri. Budgettet ligger på 15 mia. kr., og blandt konkurrenterne, som Lundbeck samarbejder med, er Pfizer, Eli Lilly, AstraZeneca og fire andre selskaber.
Læs også: Gigantdatabase skal give Lundbeck forspring
"Da det lykkedes at generere musene, ville alle være med, fordi de kunne se potentialet. Vi har valgt at sige, at det er så stor en ting, som vi gerne vil have, skal føre til noget, at vi har givet musene til andre firmaer," sige Michael Didriksen til Berlingske
Business.
Lundbeck har to stoffer i klinisk udvikling til behandling af skizofreni og psykose sammen med japanske Otsuka, hvoraf det første ventes på markedet i USA næste år. Lægemidlerne i dag behandler dog primært hallucinationer og tankeforstyrrelser, men har ikke vist sig effektivt over for symptomer som indlæringsvanskeligheder og social isolation.
Markedet for antipsykotisk medicin har en årlig værdi på godt 150 mia. kr
Pharma-Fort Knox smuldrer med succes
Atypisk rival-forskning lover godt for Novo Nordisk
Relaterede artikler:
Gigantdatabase skal give Lundbeck forspring
For abonnenter
Pharma-Fort Knox smuldrer med succes
For abonnenter