MedWatch

Ændring i medicintilskud rammer Novo

Medicintilskuds-nævnet har besluttet at anbefale en ændring af tilskuddene til diabetesmedicin i Danmark. To af Novo Nordisks produkter bliver ramt.

Foto: Novopen 5, Jyllands-Posten

I fremtiden skal den danske stat kun yde klausuleret tilskud til de langtidsvirkende insulinanaloger og til GLP-1 analogerne. Det fremgår af et netop offentliggjort forslag til Sundhedsstyrelsen, som nævnet er nået frem til i sin gennemgang af tilskud til diabetesmedicin i Danmark.

Det betyder blandt andet, at tilskuddet til Novo Nordisks to lægemidler insulinanalogen Levemir og GLP-1 analogen Victoza ændres fra at være et generelt tilskud til et klausuleret tilskud.

Læs også: Novo: Tilskudsændringer får konsekvenser

"Baseret på behandlingsvejledningerne, de betydelige prisforskelle og forbrugsdata fra Lægemiddelstatistikregistret, anbefaler vi, at tilskuddet til de langtidsvirkende insulinanaloger og til GLP-1 analogerne klausuleres til de i klausulerne nævnte patienter.

For alle andre patienter finder vi ikke, at den behandlingsmæssige værdi for disse lægemidler står i et rimeligt forhold til prisen, når de stilles overfor andre  sammenlignelige lægemidler," skriver Medicintilskudsnævnet i sit forslag, der nu sendes i høring hos de berørte virksomheder indtil 1. november, hvorefter Sundhedsstyrelsen vil træffe sin endelige beslutning.

Bred definition

Af forslagene til de klausulerede tilskud fremgår det dog, at hvis behandlingen med de ældre humane insuliner forårsager uacceptable hypoglykæmier (lavt blodsukker), eller af anden årsag ikke kan anvendes, så kan der gives tilskud. Ligeledes kan velbehandlede patienter, hvor det  efter lægens samlede vurdering vil være uhensigtsmæssigt med et præparatskifte til human insulin få tilskud.

I klausulen for GLP-1 analoger anfører Medicintilskudsnævnet, at patienter, der ikke opnår tilstrækkelig glykæmisk kontrol ved alternativ behandling (DPP-4 hæmmere), kan gives tilskud, ligesom hvis der er tale om stærkt overvægtige patienter.

For dyre

Medicintilskudsnævnet bygger sin anbefaling om et klausleret tilskud til insulinanalogerne på den baggrund, at der i forskellige behandlingsvejledninger ikke er nævnt én insulintype, som skulle være mere hensigtsmæssig end andre, og den samtidig dyrere behandlingspris. Også Sanofis storsællert Lantus hører under typen insulinanaloger.

Ligeledes er det manglende effekt i forhold til prisen, der er årsagen til, at tilskuddet til GLP-1 analogerne begrænses. For begge midlers vedkommende peger nævnet på, at for mange patienter starter ud med de dyre præparater i stedet for at prøve de billige først, som det er nu.

Stor betydning for Novo Nordisk

Novo Nordisk har tidligere udtalt sig yderst kritisk om en ændring af de danske tilskudsregler, og selskabet har meldt ud, at en ændring vil kunne få selskabet til at nedjustere sine forventninger til salget i f.eks. Kina med 10 pct., ligesom topchef Lars Rebien Sørensen har talt stærkt imod en ændring af tilskudsreglerne.

Læs også: Novo: Tilskudstab vil få salg i Kina til at falde 10 pct

Det er nemlig sådan, at mange lande vurderer deres tilskud til et lægemiddel på baggrund af, om midlet får tilskud på hjemmemarkedet.

Derfor har Novo Nordisk også udført beregninger, som viser, at en begrænsning af tilskuddet kun vil have en begrænset økonomisk besparelse på 13 mio. kr., men disse beregninger har Medicintilskudsnævnet valgt at se bort fra, da Dansk Sundhedsinstitut ikke mener, de er retvisende. Det skriver nævnet i sit forslag.

Også Sanofi og JDRF Fonden for diabetesforskning har tidligere udtalt sig kritisk om en ændring i tilskuddene.

Der er frist for indsigelser til forslaget 1. november i år, hvorefter der bliver truffet en endelig afgørelse.

 Sanofi undrer sig over ensidigt fokus fra tilskudsnævn

 Nævnsformand beklager over for Novo Nordisk

 Nævnsformand: DSI skal evaluere nye Novo-dokumenter

 Novo afviser DSI-kritik

 Venstre kræver minister ind i sag om diabetestilskud

 Økonom: Novo hæver ikke hammeren ret højt

 Forskningsfond: Tilskudsstramninger vil koste samfundet

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

KU søger chef til nyt life science-program

Københavns Universitet har indledt jagten på den programdirektør, der skal stå i spidsen for innovationsprogrammet Spark Denmark, som Novo Nordisk Fonden forleden kastede 44 mio. kr. efter for at bringe flere akademiske projekter indenfor farma, medico, sundhedsteknologi og industriel biotek til markedet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier