MedWatch

USA godkender første fedmemedicin i 13 år

De amerikanske sundhedsmyndigheder har blåstemplet det første fedmemiddel i over et årti. Aktiekursen for virksomheder med fedmemidler i pipelinen skyder i vejret.

Foto: colourbox

Efter 13 års dødvande er døren sparket ind til det amerikanske marked for fedmemedicin. Den amerikanske lægemiddelstyrelse gav onsdag aften dansk tid grønt lys til, at medicinalvirksomhederne Arena Pharmaceuticals og Eisai indleder markedsføringen af virksomhedernes fedmemiddel, Lorcaserin.

Godkendelsen kommer omkring to år, før Novo Nordisk håber at sende lægemidlet Victoza på markedet til behandling af stærkt overvægtige. For Novo-analytikere giver godkendelsen dermed mulighed for at få et bedre indtryk af lægernes villighed til at udskrive vægttabsmedicin i tillæg til motion og diæt.

Det amerikanske aktiemarked tog godt imod godkendelsen og sendte Arena Pharmaceuticals 29 pct. højere. Desuden steg konkurrenterne Vivus og Orexigen med henholdsvis 7 og 20 pct.

Godkendelsen kommer dog ikke helt bag på analytikere, da et uafhængigt ekspertpanel i maj anbefalede FDA at godkende Lorcaserin. Det skete med stemmerne 18-4.

Godkendelse af Lorcaserin, eller Belviq, som bliver markedsføringsnavnet, omfatter udskrivelse i tillæg til diæt og motion til patienter med en BMI over 30 (højden divideret med vægten i anden, red). For patienter med en BMI over 27 kan midlet udskrives, hvis patienten lider af en følgesygdom som led i sin overvægt, eksempelvis diabetes eller forhøjet blodtryk.

Med FDA's godkendelse af Lorcaserin følger krav om, at virksomhederne gennemfører et stort sikkerhedsstudie af eventuelle hjerte-kar-mæssige risici ved vægttabsmidlet. Studierne, der varer flere år, behøver dog ikke at blive gennemført, inden markedsføringen indledes.

Arena og Eisais samarbejde betyder, at Arena fremstiller vægttabsmidlet, mens Eisai vil stå for markedsføringen i USA.

Ud over Arena venter konkurrenten Vivus på en tilbagemelding fra FDA vedrørende sit vægttabsmiddel Qnexa. Også det middel anbefales godkendt af ekspertpanelet under den amerikanske lægemiddelstyrelse, men FDA's afgørelse vedrørende Vivus' fedmemiddel Qnexa er udskudt tre måneder til den 17 juli.

Her er fem grunde til at købe Novo-aktien

Novo-rival stopper fedmestudie 

Nyt mål for fedmemidler

Analytikere ser 43 pct. chance for fedme-Victoza 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier