MedWatch

Zealand: ”Det er ikke en søgning efter nålen i høstakken”

Ifølge topchef David Solomon har Zealand Pharma allerede udviklingen af et helt specifikt lægemiddel i kikkerten i forbindelse med firmaets samarbejdsaftale med den nye amerikanske partner.

Foto: Zealand Pharma/PR

Han kan ikke tale om detaljer, men David Solomon vil dog gerne sige, at Zealand Pharmas netop indgåede aftale med amerikanske Protagonist Therapeutics er underskrevet med henblik på udviklingen af et bestemt lægemiddel.

”Vi kan ikke offentliggøre nogen detaljer, men vi arbejder allerede med én bestemt peptid-sekvens, som vi målretter vores indsats mod, som er meget vigtig i behandlingen af væsentlige, menneskelige sygdomme. Af patentårsager kan jeg ikke sige, hvad lægemidlet vil være.”

I går offentliggjorte Zealand Pharma samarbejdsaftalen med Protagonist Therapeutics, hvor amerikanerne skal levere teknologisk input, mens danskerne er ansvarlige for milepælsbetalinger og udviklingsomkostninger.

”Vi vil altid gerne holde os forrest, når det kommer til nye fremskridt inden for peptider, og et af de førende selskaber på området er Protagonist, som har en evne til at finde peptider, der kan anvendes til medicin,” forklarer Zealand Pharmas direktør og uddyber:

Perfekt samarbejde

”De vil søge i deres omfattende database for unikke peptider, og vi vil så videreudvikle disse til lægemidler. Det er et perfekt slags samarbejde. At vi kan være stand til på nye og nyskabende måder at finde nye lægemidler i samarbejde med de bedste, globale virksomheder.”

Direktøren forklarer, at man ved, at man skal finde nye kilder til medicin, og her skal samarbejdet med Protagonist gøre en forskel.

”Vi vil samarbejde med Protagonist over de næste år, hvor de vil præsentere forskellige peptider for os, og vi vil videreudvikle dem til medicin, hvis de har de rette egenskaber,” siger han og fortsætter:

”Men vi har allerede en peptid-sekvens i kikkerten, det er ikke en søgning efter nålen i høstakken. Det her er meget målrettet. Vi vidste, at der var et lægemiddel, vi gerne ville udvikle, hvor en ny peptid-sekvens var afgørende. Og vi vidste, at Protagonist ville være de bedste i verden til at finde den sekvens. Så hvorfor ikke lave en formel aftale med dem.”

Forventer break-even

David Solomon kan af kontraktuelle årsager ikke sige noget om de økonomiske detaljer i forhold til milepælsbetalingerne.

”Men der er klare fordele for både Zealand og Protagonist.”

Aftalen indebærer også, at Zealand Pharma vil finansiere alle aktiviteter. David Solomon kan ikke noget om de konkrete økonomiske konsekvenser af dette.

”Nej, men vores guidance på 2012-resultatet forbliver det samme. Vi forventer fortsat, at vi holder break-even. Så dette ændrer ikke på vores finansielle forventninger.”

Far, søn og fleksibilitet

Inkluderet i samarbejdsaftalen er også en option for Protagonist Therapeutics for at medfinansiere Zealand Pharmas udvikling af nye lægemiddelkandidater.

”Det afhænger af samarbejdets succes, og jo mere de bidrager med, jo flere kommercielle rettigheder vil de også have fremadrettet. Men formålet er egentlig at gøre aftalen så fleksibel som mulig,” siger han og afslutter:

”Og man vil gerne have den fleksibilitet i et partnerskab. Det er ligesom, når en far og en søn køber en bil sammen. Måske siger sønnen på et tidspunkt, at han gerne vil eje bilen, og spørger faren, om han kan købe ham ud. Så vi gør bare aftalen så fleksibel som mulig, så hver part kan vokse i forhold til deres egne behov på det rigtige tidspunkt.”

 Zealand Pharma gennemfører licensaftale med Abbott

 Zealand Pharma-partner udskyder forsøgsstart

 New Zealand overvejer tilskud til Novo-produkter

 Zealand Pharma fortsætter fremgang 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier