MedWatch

Fisk kan øge hastigheden i genmedicin

Forskere har fundet ud af at anvende regnbueørreden som modeldyr til tidlig testning af genmedicin for uønskede bivirkninger.

Flytter man regnbueørreden fra spisebordet til laboratoriet, kan det resultere i, at man hurtigere kan skræddersy effektiv genmedicin til mennesker.

I hvert fald har danske forskere ifølge magasinet Dansk Biotek fundet ud af, at fisken er en rigtig god modelorganisme til at teste genmedicin for nogle af de bivirkninger, som man ønsker at undgå, når medicinen skal anvendes til mennesker.

"Det smarte er, at immunsystemet i fiskens og menneskets celler i mange henseender minder om hinanden. Selv fisk på nogle få gram er brugbare og lette at håndtere i stort antal, der kan give statistisk pålidelige data. Derfor kan fisk være mere velegnede end f.eks. mus og rotter til hurtige screeninger og optimeringer af medicinske koncepter," forklarer post.doc Brian Dall Schyth fra DTU Veterinærinstituttets afdeling i Aarhus til magasinet.

 Zebrafisk kan give ny viden om sjælden hjertesygdom 

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier