
De fleste af os går rundt med mikroskopiske kræftsvulster i kroppen, men de ligger ofte i dvale og udvikler sig aldrig til kræftsygdom.
For andre går svulsterne imidlertid fra dvaletilstand til aggressiv tilstand.
Forskere fra Universitetet i Bergen (UiB) og Harvard University har undersøgt mekanismerne bag dvaletilstanden, og deres resultater er ifølge Videnskab.dk nu publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences.
De koncentrerede sig om brystkræft og fandt ud af, at de svulster, der ligger i dvale, mangler evnen til at skaffe sig nok blodforsyning til at vokse.
Mindre blodforsyning fører til dvale
"Formålet med studiet var derfor at identificere de mekanismer, der kan skrue op og ned for blodforsyningen – og om disse mekanismer kan bruges målrettet i både diagnosticering og behandling af kræft," siger lektor ved Institut for Medicin ved UiB, Oddbjørn Straume, der var en af forskerne bag studiet, til Videnskab.dk.
Man fandt ud af, at det var kræftceller, der producerede et specielt protein, Heat Shock Protein 27 (HSP27), som formåede at udskille de vækstfaktorer, der er nødvendige for at øge blodforsyningen.
Hvis forskerne undertrykte proteinet formåede man at tvinge aggressive svulster til at gå i dvale. Videre forskning i HSP27 kan ifølge forskerne forhåbentligt betyde bedre og mere skræddersyet kræftbehandling for tusindvis af patienter.