MedWatch

Novos næste formand ser lys fremtid

Den kommende formand i Novo Nordisks bestyrelse ser selskabet gå en succesfuld fremtid i møde, men det bliver ikke uden udfordringer for insulingiganten.

Göran Ando | Foto: Novo Nordisk/PR

Svenske Göran Ando, der står til at blive ny formand for Novo Nordisk fra næste forår, ser lyst på fremtiden for det danske medicinalflagskib. Det fortæller han fredag i et stort interview med Børsen.

Han peger især på, at Novo Nordisk med sit nye middel for basale insuliner, Tresiba (degludec), kan udfordre den position, som konkurrenten Sanofi ind til nu har haft med sit middel Lantus, der med et salg på 30 mia. kr. årligt, er det bedst sælgende insulin på markedet.

"Lantus har ikke rigtigt haft anden konkurrence end Levemir (insulin fra Novo Nordisk, red.), men nu får de mere konkurrence, og vi mener, at vi har det overlegne lægemiddel. Vil det blive accepteret af alle patienter og læger? Nej, selvfølgelig vil det ikke det. Sådan virker det ikke, men jeg tror, at vi har en rigtig god sag at viderebringe til lægerne," siger Göran Ando til Børsen.

Fredag morgen kom det dog frem, at der er en lille sten på vejen i godkendelsen af Tresiba i USA. FDA har nemlig bedt selskabet om yderligere data fra de kliniske forsøg med midlet, og omfanget af disse har betydet, at godkendelsesprocessen er forlænget med tre måneder til oktober i år. Den oplysning er først kommet frem, efter interviewet med Göran Ando er lavet.

Fedmemedicin er etisk balancegang

Novo Nordisk er allerede førende på markedet for de såkaldt GLP-1-midler, hvor selskabets middel Victoza i 2011 opnåede blockbuster-status, hvilket betyder et salg på over 1 mia. dollars.

Samtidig arbejder selskabet i øjeblikket på at få midlet godkendt som fedmemiddel og kan måske allerede i 2014 være klar med en fedmemedicin, hvis alt går vel. Men medicin mod fedme er også en etisk balancegang, påpeger Göran Ando, og derfor skal selskabet gå forsigtigt frem.

"Vi er nødt til at holde fast på den etiske side. Vi kan aldrig fortælle en læge, at han eller hun ikke må udskrive et lægemiddel til en patient med moderat fedme, men det er ikke det område, vi ønsker at gå ind på," siger Göran Ando.

Han understreger dermed, at det kun er patienter, som er direkte sundhedsmæssigt truet af deres fedme, at selskabet vil målrette midlet til.

Markedet for fedmemedicin vurderes til at være cirka lige så stort som Novo Nordisk nuværende marked for diabetesprodukter, hvilket er omkring 50 mia. kr.

FDA forlænger degludec-registrering tre måneder

Økonom: Novo hæver ikke hammeren ret højt

Storbank: Kombinations-produkter rummer stort potentiale

”Vi er holdt med at spille dansk fodbold” 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier