Stor usikkerhed om Neurosearchs fremtid

(Opdateret kl. 14.15) Der hersker usikkerhed i aktiemarkedet om Neurosearch efter nedslående nyhed om top-produkt, og blandt analytikere er der frygt for selskabets fremtid. Aktiekursen dykker stejlt.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten
AF LEONORA BECK & HENRIK TÜCHSEN

Nyheden fra Neurosearch om selskabets problemer ved højere doser af lægemiddelkandidaten Huntexil vil skabe yderligere problemer for selskabet, når det skal rejse kapital eller finde en partner til det videre fase 3–forsøg med Huntexil.

Det er en af flere vurderinger på det danske børsmarked, hvor analytikerne fra morgenstunden forsøger at vurdere konsekvenserne af meddelelsen fra det danske biotekselskab.

Én børskilde fremhæver således over for MedWatch, at det er et problem, at dosen på 45 mg to gange dagligt var veltolereret, selvom hjerterytmeforstyrrelserne, QT-forlængelsen, ved dette dosisniveau var højere end set i tidligere store kliniske studier.

Aktien, der også i sidste uge fik øretæver, er fra morgenstunden faldet med godt 15 procent til 6,30 kr.

Ingen dødsdom over Neurosearch

I Danske Market Equities er analytiker Thomas Bowers dog knap så bekymret. Studiet med de højere doser var primært et eksplorativt studie, og de negative resultater for de høje doser har ikke afgørende betydning for standarddosen på 45 mg. Men han hæfter sig ved, at det alt andet lige betyder større usikkerhed.

”Ved dosen på 45 milligram er risikoen øget, men det er ikke en dødsdom overhovedet, som jeg ser det. Hvis de havde fået et signal, der viste sig klinisk problematisk, så var der et seriøst problem. Jeg ser ikke noget markant ændret som sådan ved 45 mg, men det er selvfølgelig negativt, da det ligner et no-go for muligheden for højere doser,” siger han.

Han ser ikke nogen risiko for, at Neurosearch bliver nødt til at lukke Huntexil-projektet ned, og peger på, at mange andre CNS-lægemidler også har en effekt på QT-forlængelsen.
 
”Det er klart, at når der er et tydeligt medicinsk behov, og når der ikke findes nogle medicinske alternativer, så er baren for at få godkendelse også sat lavere. Man skal også huske på, at patienterne er meget syge og vil alt andet lige dø af Huntingtons Sygdom på et eller andet tidspunkt. Så kan man formentlig acceptere et lille signal på QT," siger Thomas Bowers. 

Sværere at finde partner

I Jyske Bank siger analytiker Frank H. Andersen til MedWatch:

"Vi ser en række udtalte bivirkninger ved højere doser, og det betyder, at det bliver sværere for Neurosearch at køre op i højere doser, hvis det var tanken.  Omvendt er der nu også skabt øget vished om doseringen. FDA havde jo bedt firmaet vurdere, om der var en bedre effekt ved højere doser. Der var dog også problemer ved 45 milligram, som vi ikke har set før med QT-intervaller, og det bør give anledning til lidt større bekymringer."

Han pointerer, at det bestemt ikke er noget, der betyder, at projektet bryder sammen.

"Men vi tror, at det kan blive noget vanskeligere for Neurosearch at tiltrække en partner på det niveau, som Neurosearch handler på netop nu. Det vil nok være nemmere og billigere for dem bare at købe projektet," siger han og tilføjer:

"Jeg tror omvendt ikke, at meddelelsen har nogen betydning for muligheden for en kapitaludvidelse, for det ville i sig selv have været vanskeligt også før meddelelsen. Jeg tror, at Neurosearch arbejder på højtryk for at tilvejebringe tilstrækkelig finansiering til at gå i gang med fase 3-studiet på den ene eller anden måde. Firmaet løber tør for kapital om 12 måneder, så der skal jo ske noget inden for den periode."

Mangler kapital og partnere

Firmaet meddelte mandag, at stigende doser af Neurosearchs lægemiddelkandidat mod Huntingtons sygdom, Huntexil, resulterede i et stigende antal hændelser samt øget styrke og varighed af kendte bivirkninger.

Netop Huntexil er det potentielle lægemiddel, som selskabet har sat alle kræfter ind på at bringe i mål. Neurosearch skal skaffe penge til endnu et fase 3-studie, og i årsregnskabet nævntes både mulige partnerskaber og en kapitalrejsning.

Neurosearch fik for 2011 et underskud på 678,4 mio. kr., hvilket barberede egenkapitalen ned til 320,6 mio. kr. Kapitalberedskabet er på 221 mio. kr.

Et fase 3-studie for Huntexil koster omkring 200 mio. kr., men der er mange flere udgifter, der skal tages i betragtning.

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 

Neurosearchs lægemiddelkandidat møder problemer ved større doser

Neurosearch-fald vækker undren 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også