MedWatch

Industrien klar til risikodeling om medicin

Lægemiddelindustriforeningen tager varmt mod udspil fra regionerne – og er klar til at diskutere spilleregler og aftalemodeller.

Foto: LIF/PR - Jørgen Clausen

Interessant og med spændende perspektiver.

Det er den overordnede tilbagemelding fra industrien på det udspil, der er på vej fra regionerne om risikodeling ved finansiering af lægemidler.

Et udspil, der betyder, at patienterne kan få hurtig adgang til medicin, som har fået det europæiske lægemiddelagenturs godkendelse, men som ikke er vurderet som værende omkostnings- og klinisk effektiv.

På nuværende tidspunkt har Lif ikke et overblik over, hvor mange typer medicin, der er tale om. Men der er både i sundhedsvæsen og blandt firmaer og organisationer en klar forventning om, at fremtiden byder på dyrere og ofte mere individuelle behandling – og vi bliver flere ældre mennesker.

Bedre patientbehandling

”Det er altid interessant med nye tiltag på området, og ikke mindst nye tiltag, der kan være med til at give øget adgang for ny innovativ medicin og i princippet bedre patientbehandling. Baggrunden er jo, at økonomien strammer til i det danske sundhedsvæsen,” siger cheføkonom Jørgen Clausen fra Lægemiddelindustriforeningen (lif).

Han påpeger, at det er vigtigt at understrege, at man inviterer til et tættere samarbejde mellem lægemiddelvirksomheder og sundhedsvæsen. Dialog mellem parter er en vigtig forudsætning for, hvordan de her risikodelingsmodeller kan fungere, mener han.

”På den måde udnytter man også virksomheders viden til at opnå målet, der er bedre og øget adgang til medicin for patienter. Dermed må vi også forvente et større fokus på kvalitet i behandlingerne.

Firmaer klar

Der er helt klart spændende perspektiver i det; det er en anderledes og ny fokuseret måde at regulere markedet på, hvor man har været tilbøjelig til at lave brede og generelle løsninger.”

Tror du, at der blandt jeres medlemmer er interesse for at gå med i pilotprojekterne?

”Vi er altid parat til at diskutere forhold, som kan betyde bedre patientbehandling. Der er sikkert nogle virksomheder, der er parate til sådanne drøftelser. Men man skal huske på, at det er sundhedsvæsenet og det enkelte firma, der skal indgå en konkret aftale, det er næppe samme model i alle aftaler.”

Lif vil nu diskutere, hvordan industrien kan gribe udspillet an; der skal selvfølgelig være spilleregler og processer for sådanne aftaler, og der er nok nogle konkurrencehensyn i forhold til bl.a. udbudsregler, siger Jørgen Clausen.

Regioner vil dele risiko med lægemiddelindustrien 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier