MedWatch

Optakt: Kopikonkurrence sætter sig i tallene hos Lundbeck

Kopikonkurrencen til antidepressivet Lexapro er den væsentligste årsag til, at analytikerne forventer tilbagegang for Lundbeck i første kvartal.

Foto: PR Lundbeck

Lundbecks indtægter fra salget af Lexapro i USA er begyndt at tørre ud efter patentudløbet i marts, og det vil sætte sit præg på resultatudviklingen i første kvartal. Analytikere modellerer ifølge SME Direkt en nedgang i indtægterne fra Lexapro til 385 mio. kr. fra 741 mio. kr. i samme periode året før.

Det viser medianestimatet blandt 10 analytikere. Kopikonkurrencen til Lexapro er den væsentligste årsag til, at også omsætning og indtjening ventes at tage et dyk i kvartalet.

"Vi estimerer en tilbagegang i bruttomarginalen på 1 pct.point til 80 pct. i forhold til 1. kvartal 2011 som følge af det faldende Lexaprosalg i USA og et stigende salg af indlicenserede produkter med lavere lønsomhed," konstaterer analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen i et forskræp.

Han peger desuden på, at de øgede udviklingsomkostninger i forbindelse med et nyt samarbejde med japanske Otsuka om nye skizofrenimidler vil medvirke til at reducere Lundbecks overskudsgrad til 21 pct. fra 31,8 pct. året før. Dermed er han en anelse mere pessimistisk end konsensus, der forudser et fald i overskudsgraden til 23 pct.

Ud over Lexapro ventes Lundbecks øvrige lægemidler alle at vise vækst med undtagelse af Lexapro-salget i Europa, hvor midlet sælges under navnet Cipralex. Kopikonkurrence på en række markeder i Norden samt på visse markeder i Sydeuropa ventes at ramme Lundbeck, vurderer Søren Løntoft Hansen.

Alt i alt er der dog næppe forhold i første kvartal, som vil komme bag på Lundbeck, og fordre en justering af forventningerne til 2012. Analytikerne har placeret sig et godt stykke inde i Lundbecks forventningsintervaller om en omsætning på 14,5-15,2 mia. kr. og et driftsresultat på 2,0-2,5 mia. kr.

Samtidig har ledelsen for længst taget højde for de vigende Lexapro-indtægter. Koncernfinansdirektør Anders Götzsche vurderede i februar over for Ritzau Finans, at indtægerne vil falde til 500-700 mio. kr. i år fra 2535 mio. kr. sidste år. De seneste recepttal fra USA viser, at kopierne foreløbigt har stjålet 83 pct. af markedet fra Lexapro.

Hos Jyske Bank regner senioranalytiker Frank Hørning Andersen, at Lundbecks regnskab kommer til at stå i skyggen af de kommende fase 3 data fra studierne med Lexapros arvtager, antidepressivet Lu AA21004. Data ventes ultimo andet kvartal.

"Vi vurderer, at der på trods af de miksede data i 2009, er en 65 pct. sandsynlighed for at Lu AA21004 i 2013 vil nå markedet og estimerer et topsalg potentiale på 10 mia. kr. i 2018. Det mest interessante ved Lu AA 21004 er at fase 2 data viser, at produktet ikke lader til at have de samme seksuelle bivirkninger, som for eksempel impotens og manglende lyst til sex, som de eksisterende produkter," skriver Frank Hørning Andersen i en optakt til regnskabet.

Han vurderer, at positive data har potentiale til at sende Lundbeck-aktien i vejret med 35 kr.

Lundbeck: Kopier stjæler USA-marked i lyntempo 

Lundbeck vil rekruttere patienter via sociale medier

Lundbeck-rival får igen positive resultater med antidepressiv 

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier