Novo: Victoza-bekymring et opkog af gammelt nyt

Det er gamle og allerede kendte bivirkninger, der ligger til grund for, at en forbrugergruppe i USA vil have Victoza af markedet i USA.
Foto: Novo Nordisk/PR
Foto: Novo Nordisk/PR
Ritzau Finans

Novo Nordisk anser en amerikansk forbrugergruppes bekymring over sikkerheden ved brug af Novos diabetes 2-middel Victoza som grundløs. Forbrugergruppen med base i Washington, Public Citizens, har bedt den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, fjerne Novo Nordisks storsælgende type 2-diabetesmiddel Victoza fra det amerikanske marked.

Gruppen henviser til dokumenter fra FDA, der godkendte midlet i 2010 på trods af bekymringer hos tre af lægemiddelstyrelsens interne eksperter. Blandt de bekymringer forbrugergruppen henviser til er eventuelle kræftrisici og risici i forbindelse med udviklingen af betændelse i budspytkirtelen. Disse bekymringer blev dog diskuteret indgående inden godkendelsen. Og siden er der ikke kommet negativt nyt frem om Victoza, tværtimod, påpeger Novos forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen.

"Det her et opkog af gamle ting. Det, vi vil nu, er i virkeligheden bare at berolige folk og forklare, at der ikke er noget nyt. FDA har lige opdateret vores indlægsseddel og label for Victoza, og der er ikke noget nyt og ubehageligt," siger koncerndirektør i Novo Nordisk Mads Krogsgaard Thomsen til Ritzau Finans.

FDA vil holde med Novo

Han peger på, at FDA i forbindelse med godkendelsen bad Novo Nordisk gennemføre yderligere studier af sikkerheden af Victoza, og de muse og rotte studier, der er færdige, har bekræftet og styrket Victozas sikkerhedsprofil.

"FDA skal kigge på alt, men min vurdering er, at de vil være enige med os. De har lige opdateret labelen for Victoza i USA på basis af al forhåndenværende information fra Novo Nordisk, fra egne databaser og fra kliniske studier. Den label, der er givet for mindre end en måned siden, reflekterer ret præcist den viden, der er dags data," påpeger Mads Krogsgaard Thomsen.

Ved godkendelsen i 2010 konstaterede FDA, at fordelene ved Victoza overstiger eventuelle risici. Det er ikke unormalt, at eksperterne er uenige i forbindelse med lægemiddelgodkendelser.

Det står ifølge amerikansk lov enhver borger eller forening frit for at begære et produkt fjernet fra markedet på grund af sundhedsmæssige, økonomiske eller miljømæssige årsager. FDA bruger ofte flere måneder eller år på, at melde tilbage, skriver Associated Press.

 Amerikansk forbrugergruppe vil fjerne novo-medicin fra markedet

  Nordea: Victoza bliver en af verdens supersællerter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også