Hvis mentale og kulturelle hindringer i Øresundsregionen ryddes af vejen, er der masser af potentiale i forhold til bl.a. forskning, kliniske forsøg og indkøb til hospitaler. Det gælder ikke mindst hindringer på politisk og administrativt niveau.
Det skriver Stig Jørgensen, adm. direktør, Medicon Valley Alliance, i dag i en kronik i Berlingske. Kronikken skal ses i lyset af, at Folketinget i dag holder temadag om grænsehindringer.
”En af nøglerne til at komme videre er at gøre det personligt meriterende for eksempelvis embedsmændene i regionerne og forskerne på universiteterne at kaste sig ud i et Øresundssamarbejde,” skriver direktøren og peger på tre forslag:
*Gør det karrierefremmende for embedsmandsværket at deltage i tværnationalt samarbejde.
* Udveksl to-tre medarbejdere mellem Region Skåne og Region Hovedstaden i tre år ad gangen med den fælles opgave at skabe synergi inden for et område.
*Lad forsknings – og uddannelsessamarbejder på tværs af Sundet indgå i forskernes præstationsmål og aflønningsfundament.
Gode eksempler
Han peger på nogle eksempler, hvor samarbejde kunne fremmes:
*”Antallet af forskningssamarbejder i Øresundsregionen som leder til en fælles videnskabelig publikation er siden år 2000 gået fra 2 til 4 %. Det tal burde være meget større.”
*”Regionerne Skåne, Hovedstaden og Sjælland anvender tilsammen årligt knap 100 mia. kr. til sygehusvæsenet. Begge sider har dyrt apparatur og anden kapacitet, der ikke udnyttes optimalt.”
*”Samme hospitalsvæsen indkøber årligt udstyr og varer til driften i størrelsesordenen 10-15 mia. kr. Gennem en koordineret indsats med fælles indkøb, lager og distribution kunne mange penge spares, og ressourcer frigives til den egentlige patientpleje.”
*Klinisk forskning.
Danske firmaer undersøger mulighederne for nyt nordisk center
Nyt center for nanomedicin i støbeskeen
Direktør: Både professorer og rektorer skal tænke mere kommercielt