MedWatch

Værdi af nordisk biotek tredoblet på 12 år

De nordiske biotekselskaber er gået fra en samlet værdi på 10 mia. kr. i 2000 til 32 mia. kr. i år. Dermed har vi en moden biotekindustri, men der mangler fortsat meget, mener Henrik Ernø, Director for Coporate Finance i Danske Bank.

Foto: 123dan321 / Stock.xchng

De nordiske biotekselskaber er mere end tredoblet målt på værdi siden 2000. Og siden 2005 er værdien af de nordiske selskaber gået fra 13,5 mia. kr. til 32 mia. kr.

Det skriver Henrik Ernø, director Corporate Finance i Danske Bank i en kommentar i bladet Dansk Biotek.

"Vigtigst er det dog, at der i dag er selskaber som Zealand Pharma og Algeta, der inden for det næste år med stor sandsynlighed vil få blockbuster-produkter på markedet i partnerskab med store pharmaselskaber," skriver Henrik Ernø.

Bedre afkast og konkurrenceevne mangler

Dermed er branchen ifølge ham moden, og målt på, hvor virksomhederne er henne i de kliniske forsøg, er der også fremgang. I 2005 var der 16 lægemidler under udvikling i faste II og II, mens der lige nu er 30 lægemidler fra de børsnoterede selskaber i samme faser.

Men det er dog ikke hele historien, og der er ikke tid til at tage det roligt for de nordiske biotekselskaber, påpeger Henrik Ernø:

"Som en industri, der er kapitalintensiv, konkurrerer biotek med andre investeringsmuligheder. Derfor må biotekselskaberne i Norden forøge afkastet for at kunne tiltrække kapital. Det første element heri er exit-strategien."

Tre måder at forbedre afkast

Ifølge Henrik Ernø er der to mulige exitstrategier enten en børsnotering eller et salg, og da den første mulighed ofte er forbeholdt meget modne selskaber, må mindre biotekvirksomheder ofte ty til salg, og her halter Norden efter resten af Vesteuropa.

Yderligere må de danske og nordiske virksomheder også forøge afkastet på den investerede kapital. Dette kan ifølge Henrik Ernø gøres på tre måder:

1) Ved en kortere tid til exit, eksempelvis ved at forkorte udviklingstiden og mulighed for godkendelse

2) Nedsætte kapitalbehovet ved kun at investere i projekter, der øger virksomhedens værdi.

3) Ved at søge medfinansiering eksempelvis gennem EU-fonde, så aktiekapitalen ikke skal forøges.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier