MedWatch

Sygehuse bremser vækst i medicinudgifter

Det er lykkes de danske hospitaler at bremse en kraftig vækst i udgifterne til medicin de seneste år. Hos de praktiserende læger har der været et fald i udgifterne.

Foto: Anders Find, Jyllands-Posten - Arkivfoto

Udgifterne til sygehusmedicin er over de seneste fem år næsten fordoblet, men nu er væksten i udgifterne bremset, skriver Dagens Pharma.

Væksten i udgifterne til sygehusmedicin var i 2008 på 19 pct., i 2010 på 5 pct., mens den sidste år var helt nede på 2 pct. Det viser tal fra det offentlige indkøbsfællesskab Amgros. Samlet set var udgifterne til sygehusmedicin i 2011 5,7 mia. kr.

Centrale beslutninger giver bonus

Chef for vurdering af lægemidler i Sundhedsstyrelsen, Steffen Thirstrup, mener, at årsagen er, at man har skabt RADS, Rådet for anvendelse af dyr sygehusmedicin, og Amgros, og det har givet en mere cental beslutningsprocess.

"I takt med de centrale behandlingsvejledninger og samtidig med, at de enkelte afdelinger er bundet op af kontrakter for, hvor mange penge de må bruge, har den enkelte læge mindre at skulle have sagt.

Sortimentet er skrumpet ind, så der ikke længere er frit valg på alle hylder. Lægerne kan muligvis føle sig begrænset, men der er stadig mulighed for at dispensere for vejledningerne. Man kan også vende det om og sige, at forholdene tidligere var for løsslupne, og det kunne lægerne åbenbart ikke styre. Derfor var den frie ordinationsret måske lidt for fri," siger Steffen Thirstrup til Dagens Pharma.

Hos Lægemiddelindustriforeningen Lif, tror Jørgen Clausen, der er cheføkonom, at de seneste års stigning skyldes, at flere patienter er blevet behandlet. Han mener, at patentudløb og den øgede konkurrence er noget, som branchen må leve med, men frygter, at en øget fokus på omkostninger går ud over ny medicin, som ikke kan få støtte, fordi det ikke er tilfredstillende meget bedre end eksisterende medicin.

Men medicin udvikles netop ved små skridt, påpeger Jørgen Clausen, og hvis den udvikling bremses, forsvinder incitamenterne til at forske i og udvikle ny medicin.

Udgifter hos praktiserende læger falder

Også hos de praktiserende læger er der gode nyheder, og her er udgifterne faktisk faldet over de seneste år, skriver Dagens Pharma i en anden artikel.

Ifølge mediet har revurderingen af medicintilskud nemlig betydet et fald på 6 pct. svarende til 500 mio. kr. de seneste fire år. Det viser tal fra Dansk Lægemiddelinformation. Hos Lif advarer man dog mod kun at give et enkelt eller meget få lægemidler inden for samme gruppe tilskud. Medicin har nemlig vidst forskellig effekt på forskellige patienter, lyder det.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier