MedWatch

Lundbeckfonden skruer op for risiko-investeringer

Risikofyldte pionerselskaber kan se frem til flere penge med Lundbeckfondens øgede milliardindsats på biotekområdet, mens investeringer i vækstmodne selskaber snildt kan snige sig op på 200 mio. kr.

Foto: Renata Horvat / Stock.xchng

En milliard kroner de næste tre år står Lundbeckfondens ventureben til at skulle uddele til biotekselskaber. Og mantraet for, at pengegaverne går til et selskab, er, at forskningen skal gøre en forskel.

Dermed står biotekfirmaer, som bærer en stor risiko, også langt fremme i køen til venturekronerne.

Fonden fokuserer udelukkende på at firmaer, der udvikler lægemidler til områder, hvor behovet er himmelråbende højt, skriver dagbladet Børsen.

”Der er det ret klart, at hvis midlet kommer igennem, vil man have et produkt, der gør en forskel. Det bliver så mere pioneragtige selskaber, og nogle af dem giver langt højere risiko,” siger Mette Kirstine Agger, adm. direktør i Lundbeckfond Ventures, til Børsen.

Større krav til fokus

Lundbeckfondens investeringer vil typisk løbe op i 70-100 mio. kr., mens investeringer i mere modne vækstselskaber ”snildt kan være på 200 mio. kr.” Men selvom risikoen får et løft, er kravene til biotekselskaberne også øget væsentligt, hvis de får fingre i pengene.

”Det kommercielle produktfokus og forståelsen for det virkelige behov derude er sammen med det rigtige ledelsesteam de to ting, der er vigtigst,” siger Mette Kirstine Agger.

Selskaberne skal indtænke den kommercielle profil langt før end tidligere, og samtidig der kræves simplere selskabsstrukturer, så sultne farmaselskaber nemt kan opsluge biotekfirmaet. Hun mener, at der stadig er mange, som ikke har det kommercielle i fokus, og som bruger for meget tid på at forske.

Læs også: Lundbeckfonden sender 1 mia kr til biotek

Luppen på universitetsforskning

Fonden vil samtidig gå aktivt ind i universitetsforskningen for at opdyrke biotekselskaber, skriver Børsen.

”Der er en del forskere, der har interessante projekter, og de kan godt se, at det kan blive til noget, men de flytter det ikke selv,” siger Mette Kirstine Agger.

I 2011 kom kun seks nye biotekselskaber til i det danske forretningsmiljø, mens lige så mange lukkede, og det vil Lundbeckfond Ventures gerne lave om på. Fonden vil spendere et vist antal millioner, der bevilges uden krav fra eller rettigheder til fonden, for at gennemteste de kommercielle muligheder i universitetsprojekterne.

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier