Lundbeckfonden skruer op for risiko-investeringer

Risikofyldte pionerselskaber kan se frem til flere penge med Lundbeckfondens øgede milliardindsats på biotekområdet, mens investeringer i vækstmodne selskaber snildt kan snige sig op på 200 mio. kr.
Foto: Renata Horvat / Stock.xchng
Foto: Renata Horvat / Stock.xchng

En milliard kroner de næste tre år står Lundbeckfondens ventureben til at skulle uddele til biotekselskaber. Og mantraet for, at pengegaverne går til et selskab, er, at forskningen skal gøre en forskel.

Dermed står biotekfirmaer, som bærer en stor risiko, også langt fremme i køen til venturekronerne.

Fonden fokuserer udelukkende på at firmaer, der udvikler lægemidler til områder, hvor behovet er himmelråbende højt, skriver dagbladet Børsen.

”Der er det ret klart, at hvis midlet kommer igennem, vil man have et produkt, der gør en forskel. Det bliver så mere pioneragtige selskaber, og nogle af dem giver langt højere risiko,” siger Mette Kirstine Agger, adm. direktør i Lundbeckfond Ventures, til Børsen.

Større krav til fokus

Lundbeckfondens investeringer vil typisk løbe op i 70-100 mio. kr., mens investeringer i mere modne vækstselskaber ”snildt kan være på 200 mio. kr.” Men selvom risikoen får et løft, er kravene til biotekselskaberne også øget væsentligt, hvis de får fingre i pengene.

”Det kommercielle produktfokus og forståelsen for det virkelige behov derude er sammen med det rigtige ledelsesteam de to ting, der er vigtigst,” siger Mette Kirstine Agger.

Selskaberne skal indtænke den kommercielle profil langt før end tidligere, og samtidig der kræves simplere selskabsstrukturer, så sultne farmaselskaber nemt kan opsluge biotekfirmaet. Hun mener, at der stadig er mange, som ikke har det kommercielle i fokus, og som bruger for meget tid på at forske.

Læs også: Lundbeckfonden sender 1 mia kr til biotek

Luppen på universitetsforskning

Fonden vil samtidig gå aktivt ind i universitetsforskningen for at opdyrke biotekselskaber, skriver Børsen.

”Der er en del forskere, der har interessante projekter, og de kan godt se, at det kan blive til noget, men de flytter det ikke selv,” siger Mette Kirstine Agger.

I 2011 kom kun seks nye biotekselskaber til i det danske forretningsmiljø, mens lige så mange lukkede, og det vil Lundbeckfond Ventures gerne lave om på. Fonden vil spendere et vist antal millioner, der bevilges uden krav fra eller rettigheder til fonden, for at gennemteste de kommercielle muligheder i universitetsprojekterne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også