MedWatch

Novo Ventures bag en stribe lanceringer af lægemidler og udstyr

Investeringsselskabet Novo Ventures var i 2011 mere aktiv end nogensinde og har siden etableringen og de første investeringer for 11 år siden været med til at lancere 13 produkter på markedet. Selskabet har gennem en række exits levet op til en målsætning om et afkast på 15-20 procent.

Foto: PR/Dansk Biotek

Det er langt fra kun Novo Nordisk og Novozymes fra ”Novo-familien”, der formår at opnå store forretningsmæssige succeser på det globale marked for life science.  Novo Ventures har således siden etableringen i år 2000 investeret ca. fire milliarder kr. i 75 firmaer verden over. Af disse selskaber er ca. 40 i den aktive portefølje, mens ca. 35 er frasolgte, har gennemgået en børsnotering eller er likviderede.

Det oplyser managing partner Søren Carlsen fra Novo Ventures og Novo Seeds, der er en del af Novo A/S. Novo A/S, der sidder på den bestemmende indflydelse i både Novo Nordisk og Novozymes, er 100 procent ejet af Novo Nordisk Fonden.

Søren Carlsen siger: ”Det endelige regnestykke for de selskaber, vi stadig har i porteføljen, kan ikke gøres op, før vi har set en form for exit eller likvidation – og vi er jo mere aktive end nogensinde og investerede i 2011 i ni selskaber.”

Stigende afkast

Til gengæld er det muligt, forklarer han, at følge afkastet på de ca. 35 selskaber, som er solgte eller likviderede.

”Og her lever vi op til vores mål om et afkast på 15-20 procent. Afkastet er oven i købet stigende for de senere år, fordi der var en række selskaber omkring boblen i år 2000/2001 der oprindeligt var meget højt prissat,” siger Søren Carlsen og tilføjer:

”I de sidste to år har vi haft otte-ti store, meget positive exits både i Europa og USA. I Europa solgte vi f.eks. selskabet Novexel til Astra Zeneca med et meget stort return og vores sidste exit – det amerikanske selskab Amira - som blev solgt for nogle måneder siden til Bristol Meyers Squibb, er vores hidtil bedste exit.” 

Ifølge Søren Carlsen er det også ”vigtigt for Novo Ventures, at vi ikke blot skaber et godt finansielt udbytte, men også er med til at udvikle produkter, som hjælper tusindvis af alvorligt syge.”

”Der er stadig store patientgrupper, som lægevidenskaben og de farmaceutiske virksomheder ikke kan tilbyde en god behandling – her vil vi gerne være med til at gøre en forskel.”

Fordele ved struktur

Flere produkter, der har været under udvikling i porteføljen af selskaber, har ramt markedet, nemlig fem lægemidler – bl.a. mod cancer – og otte produkter inden for medicinsk udstyr og diagnostik.

Gennemsnitligt har Novo Ventures aktier i et selskab, typisk 10-25 procent, i omkring fire - fem år, men den periode kan svinge meget: Det korteste ejerskab har varet 2,5 måned, ”hvor der kom en meget flot exit”, mens det længste har varet over 10 år.

”Vores specielle struktur med kun én ejer giver os nogle fordele i vanskelige tider, dels fordi vi ikke har problemer med ”follow on investeringer”- vi har dybe lommer -  og dels fordi vi har tålmodighed til at vente med at sælge til det rigtige tidspunkt,” siger Carlsen.

Den bedste og mest typiske måde for Novo Ventures at ”exitte” på i dag er salg til store virksomheder, børsnoteringer er ret sjældne, og den udvikling tror han vil fortsætte.

Internationalt sigte

I de bedste selskaber kan Novo Ventures opnå afkast på 10 gange investeringen, og rent afkastmæssigt er der ikke forskel på investeringer i USA og Europa. Det er en såkaldt evergreen-fond, hvor der ikke er sat afslutningsdato på åremål for investering eller åremål til exit.

”I Novo Ventures har vi et internationalt sigte, cirka to ud af tre investeringer er i USA, mens den sidste tredjedel investeres i Europa. Det skyldes, at der er flere attraktive investeringsmuligheder i USA. Vi er så småt begyndt at kigge på Kina også,” påpeger Carlsen.

Novo Ventures har solgt en del firmaer, der opererer inden for sjældne sygdomme, såkaldte ”orphan drugs”. Det er en strategi, som en del biotekselskaber forfølger, da myndighederne generelt er mere positivt indstillet, der er et klart behov, og priserne på produkterne er typisk gode.

”Derfor er de store selskaber, der før var ligeglade med ”orphan drugs”, også begyndt at interessere sig for det nu. Også fordi de ikke har innovationsevne til kun at satse på blockbusters,” siger direktøren.

Blockbusters er industriens betegnelse for et produkt, der årligt sælger for mere end en milliard dollars.

Antibiotika i søgelyset

På det seneste har både Novo Seeds, der investerer i en tidlig fase, og Novo Ventures også haft et godt øje til firmaer, der udvikler antibiotika. Som alle andre biotekinvesteringer er det også en risikabel investering, om end knap så risikofyldt, da dyreforsøg giver en relativ god retningspil for de kliniske forsøg med mennesker – man kan derved forholdsvis tidligt afgøre, om lægemiddelkandidaten har en god chance for at nå målet

Omvendt er investeringseksperterne i Novo mere skeptiske over for et område som CNS-forskning.

”CNS er meget vanskelig: Statistikken viser, at det i forhold til gennemsnittet for lægemidler varer cirka tre år længere at få CNS-produkter fra tidlig udviklingsfase til godkendelse. Og cirka 10 procent af alle produkter under udvikling fra et tidligt niveau bliver godkendt – men for CNS-produkter er tallet 7 procent.,” påpeger Søren Carlsen og tilføjer:

”Og CNS-produkter fejler typisk sent i forløbet, hvilket betyder, at der er brugt en masse penge, før de finder ud af det. Derfor mener jeg ikke, at CNS er særlig velegnet til små biotekselskaber; de skal ret tidligt indgå partnerskaber, og det ser vi også i dag typisk, når lægemiddelkandidaterne når til fase 2. Vi må dog også erkende, at netop inden for CNS er den biologiske viden mangelfuld, hvilket set i sammenhæng med den voksende ældregeneration, vil betyde at der vil være fremtidige Blockbusters at hente her.”

Øget fokus på medtech

Ventures´målsætning for investeringer er life science, herunder både lægemiddeludvikling, industriel biotek , dvs. miljø og energi, medtech og diagnostik. Langt den overvejende del har hidtil været lægemiddeludvikling, men især de seneste to-tre år har der dog været  mere fokus på medtech og diagnostik, der udgør omkring 20 procent af de samlede investeringer.

Novo Ventures ser på omkring 500 selskaber årligt, og selskabet har kontorer i San Francisco og København og en enkelt Partner i London.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier