MedWatch

Lundbeck-chef angriber samfundets betaling af livsstilssygdomme

Interview: Debatten om prioritering af medicin er unuanceret, mener forskningschefen i Lundbeck. Han kalder det et fundamentalt problem, at samfundet betaler for, at patienterne kan leve usundt. 

Foto: Lundbeck/PR

Skal staten betale for patienter, der gennem årevis med cigaretter har fået rygerlunger? Eller for patienter, som på grund af fedme har fået diabetes?

Den debat mangler at blive taget, mener Peter Høngaard Andersen,  der står i spidsen for eksterne forskningspartnerskaber og patenter i Lundbec og er formand for Research Directors Group i EFPIA, hovedorganisation for den europæiske lægemiddelindustri. Han peger på paradokset med, at danskerne lever uden risiko for at betale for deres egne selvforårsagede sygdomme.

”Vi har et fundamentalt problem i vores system. Hele risikoen for, hvordan du lever dit liv, det er samfundets. De betaler alt, hvad du bliver syg af, selvom du godt ved, at det er dumt at være for fed, og det er dumt at ryge, og det er dumt at drikke for meget. Men samfundet betaler hele gildet alligevel,” siger han.

Peter Høngaard Andersen tror, at fremtiden på den ene eller den anden måde vil bringe, at man deler risikoen mellem samfundet og patienten.

”Sådan at forstå, at hvis du ikke lever et liv, som optimerer dine chancer for at blive ved med at være rask og rørig, så vil dem, der betaler regningen, måske tænke lidt over, om det er rimeligt, at man ofrer så meget på ham, som bliver ved med at ryge og nu får lungecancer. Jeg synes, debatten mangler den vinkel,” siger han. 

Unuanceret debat

Peter Høngaard Andersen mener, at debatten om prioritering af medicin har været en smule firkantet indtil nu. Ulla Astman (S), formanden for Danske Regioners Sundhedsudvalg,  har tidligere været ude med en opfordring til politikerne om at prioritere medicinen. Men her har fokus været, at medicinen skal prioriteres på prisen i forhold til effekten. 

”Vi kommer til at skulle prioritere i højere grad end i dag. Det er helt klart. Vi er nødt til at være modige og sige, hvad det er, som vi skal prioritere,” sagde hun til MedWatch.

Ulla Astman nævnte som eksempel, at politikerne skal træffe beslutning om, hvorvidt et døende menneske skal have dyr medicin, der måske har en masse bivirkninger og kun forlænger levetiden med kort tid.

”Er det rimeligt, at vi for tre måneder ekstra betaler 2 mio. kr. hver 14. dag til en patient?  Det umiddelbare svar er nej,” siger Peter Høngaard Andersen.

Udvalgsformand: Vi skal være modige og prioritere medicin 

Mere fra MedWatch

Finansdirektør i ALK stopper

ALK’s finansdirektør, Søren Jelert, har valgt at fratræde sin stilling. Han ventes at forlade posten ved udgangen af maj næste år.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier