MedWatch

Flere venturekroner i 2012

Der bliver en smule mere risikokapital at hente for life science-selskaber i 2012 end sidste år, vurderer ledende personer i branchen, men fremtidsudsigterne ser fortsat barske ud.

Foto: Renata Horvat / Stock.xchng

Venturekronerne triller ikke ud af fondene i øjeblikket, men udsigterne for mængden af risikovillig kapital i 2012 ser en smule bedre ud, end hvad tilfældet har været i 2010 og 2011.

Det vurderer blandt andet Jannick Nytoft, adm. direktør i ventureforeningen Danish Venture Capital and Private Equity Association (DVCA).

”Jeg tror, vi ser en lille forbedring, når det kommer til den venturekapital, der bliver skudt i life science i 2012, men jeg tror ikke, det er væsentligt. Jeg tror ikke, det kommer op på niveauet før krisen igen,” siger han.

Omkring 1,6 mia. kr.

I 2010 postede venturefondene 1,55 mia. kr. i risikovillig kapital i danske og udenlandske virksomheder inden for bl.a. life sciences, it og cleantech. I 2011 ser niveauet foreløbigt ud til at lande på 1,6 mia. kr., melder DVCA. De præcise tal bliver først offentliggjort til marts.

I venturefonden Sunstone Capital tror man ligeledes på fremgang for venturepengene i 2012.

”Nu tror jeg, at vi er nået et niveau, hvor vi ligger for lavt. Jeg tror, vi kommer til at se en opgang igen i investeringerne i nye selskaber,” siger Peter Benson, ledende partner i Sunstone Capital.

Anden slags selskaber

Han påpeger, at man fremover kommer til at se en anden form for selskaber, hvor forretningen i højere grad er strømlinet og fokuseret. Platformselskaber, der udvikler teknologier og værktøjer til større medicinalfirmaer, bliver fortsat svære at skaffe kapital til.

Gregers Kronborg, general partner i Northzone Ventures, spår også, at 2012 bliver et bedre år for de kapitalsultne virksomheder.

”Grunden til, at niveauet stiger lidt, er fordi der er rejst nye fonde. De skal ud og investere,” siger Gregers Kronborg, hvis arbejdsplads dog primært investerer i it.

Blandt andet rejste Sunstone Capital i december 2011 660 mio. kr. i en ny fond, som skal investere i lovende biotek-virksomheder.

Til særligt fantastiske firmaer

Martin Bonde, bestyrelsesmedlem i Dansk Biotek og adm. direktør for biotekselskabet Epitherapeutics, er dog en smule mere skeptisk på vegne af medlemsvirksomhederne i brancheorganisationen.

”Jeg håber meget, at det bliver bedre, men jeg synes desværre, det ser ud som om, at vi går en hård tid i møde. En udfordrende tid, hvor det vil være svært at rejse penge. Det vil være stramt, men der ville kunne rejses penge til særligt fantastiske firmaer,” siger han.

I 2010 er 72 pct. af venturekapitalen gået til virksomheder inden for life sciences, mens det for de første tre kvartaler af 2011 gælder 69,7 pct.

Mere fra MedWatch

Genmab-partner trækker sig fra samarbejde

Abbvie ønsker ikke længere at udvikle en fælles kræftkandidat med Genmab, men biotekselskabet skal stadig betale royalites af et eventuelt fremtidigt salg ved kommercialisering.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier