Gode historier og risikoappetit driver biotek op i 2012

Gode nyheder og positive forventninger har skabt en række vinder-aktier i især amerikansk biotek i januar 2012 - biotekindeksene er langt foran markedet. Herhjemme smitter det af på bl.a. Bavarian Nordic.

Opkøb, fusioner, partnerskabsaftaler – og biotekindeks, der har sat kursen stik nord.

Det er virkeligheden for biotekverdenen efter den første måned af 2012, viser aktieindeks og en opgørelse fra Burrill & Company, en af USA's førende finansielle aktører inden for life science.

”Vi ser, at ikke alene Big Pharma, men også Big Biotech er i gang med at opbygge deres pipelines gennem strategiske opkøb og partnerskabsaftaler,” hedder det fra G. Steven Burrilll, CEO i Burrill & Company, der tilføjer, at selskaber også søger nye og billigere veje til at opdage og udvikle nye terapier og gå ind i forretningsområdet for diagnostik.

Og hvad er det så for handler? Den mest omtalte er nok giganten Roche´s bud på Illumina, som MedWatch tidligere har beskrevet: Roche har budt 5,7 mia. dollars i en såkaldt fjendtlig overtagelse af selskabet Illumina, der blandt andet producerer udstyr til analyse af menneskelig arvemasse.

Men derudover er der opkøb for 6,2 mia. dollars inden for lifte science, bl.a. Bristol-Myers Squibbs (BMS)opkøb af Inhibitex og Amgens opkøb af Micromet – for ikke at glemme Celgene´s aftale om at opkøbe Avila Therapeutics.

Inden for partnerskaber blev der annonceret handler for 4,7 mia. dollars.

Optimisme på børsen

Sådanne handler afspejler sig typisk i aktiekurserne på børsen, også fordi handler og fusions- og opkøbslyst typisk afspejler optimisme. Amex Biotech Index var således oppe med 21 procent i januar 2012, og udviklingen er fortsat ind i februar, og indekset er nu oppe med godt 25 procent. Nasdaq Biotech er oppe med godt 15 procent. Dow Jones Industrial Average ligger til sammenligning i omegnen af et plus på fem procent.

Kilder med indsigt i det amerikanske marked for biotek fremhæver dog over for MedWatch, at det et godt stykke ad vejen er enkelthistorier, der bærer indekset frem. Eller sagt på en anden måde er prisen for aktierne inden for biotek, price/earning, stadig relativt lave, så der har ikke været markante kursstigninger over en bred front.

Leverbetændelse

Blandt de områder, der netop nu nyder stor opmærksomhed og er højdespringere på biotekindeksene, er virksomheder, der direkte eller indirekte er involverede i bekæmpelse af leverbetændelse, kaldet hepatitis C. Det gælder først og fremmest hepatitis C-virksomheden Inhibitex, der i januar steg 133 procent i kølvandet på buddet fra BMS. Men også andre selskaber inden for forretningsområdet er godt kørende, herunder Gilead, Vertex og Amgen, påpeger en kilde.

Netop Gilead hæfter også Claus Paaske Larsen sig ved. Han er chefrådgiver på aktieområdet i Nordea Investment Strategy & Advice. Gilead er steget godt 35 procent i år.

”Gilead er steget vildt, og det er et af de selskaber, hvor man kan sige, at der er en historie: Selskabet har været kaldt lidt et one-product-company, men købte sig sidste år til et hepatitis C produkt og står nu klart stærkere,” siger Claus Paaske Larsen.

Gilead købte det nye produkt, en ny generation af hepatitis C medicin, i en handel til 11 mia. dollars, hvor Gilead erhvervede Pharmassets. Prisen vurderes af nogle til at være meget høj, måske for høj i forhold til afkastpotentialet.

De nye typer lægemidler mod leverbetændelse kaldes proteasehæmmere; de blokerer for et enzym, som hepatitis C-virusset har brug for for at kopiere sig selv. Behandlingsprocenten er højere og bivirkningerne færre end i de gængse midler, og derfor spår mange investorer et regulært boom i brugen af disse lægemidler.

En anden ”historie” fra biotekmarkedet, som chefrådgiveren hæfter sig ved, er selskabet Dendreon, der har været fremme med godt nyt om selskabets lægemiddel mod prostatacancer – aktien er oppe med 70 procent efter at have haft en hård tid i 2011. Nyheden har i den grad smittet af på danske Bavarian Nordic, der har et kræftmiddel mod prostatacancer i afgørende klinisk fase. Bavarian, der har Asger Aamund i formandsstolen, er steget omkring 50 procent i år.

”Den overordnede gode historie er, at investorerne på aktiemarkedet tager mere risiko på bogen her i 2012; gældskrisen i Europa er trådt lidt i baggrunden, og der har været gode økonomiske nøgletal. Derfor tør investorerne gå efter de lidt mere risikofyldte aktier, der klarede sig rigtig skidt sidste år, herunder biotek,” påpeger chefrådgiveren.

Venturemarkedet

Ifølge Burrill & Company fik også finansieringen med venturekapital en god start i 2012: Globalt blev der rejst 988 millioner dollar – en stigning på 17, 6 procent i forhold til samme periode året før.

Tallet for USA var 748 millioner dollar, en stigning på 33,6 procent. Og forskellen på de to tal afspejler på sin vis meget godt, at USA kan være på vej op i et højere økonomisk gear end bl.a. Europa.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også