MedWatch

Optakt til Lundbeck-regnskab: Lexapro-indtægter klinger af

Lundbeck må snart undvære en stor bid af indtægterne fra sit storsælgende antidepressiv Lexapro, og derfor er der udsigt til tilbagegang på top- og bundlinje i 2012. Spørgsmålet er blot, hvor meget.

Kopiproducenterne står klar fra dag et, når Lexapro-patentet udløber til marts, for at overtage markedet med billigere versioner af pillen. Analytikere, som SME Direkt har talt med, venter forud for regnskabet, der offentliggøres onsdag morgen ved 8-tiden, et fald i Lundbecks indtægter fra Lexapro til blot 0,4 mia. kr. i år fra 2,4 mia. kr. i 2011. Jyske Bank er mere skeptisk og spår et salg på blot 155 mio. kr. i 2012.

"Vi forventer, at Lundbecks guidance vil være lavere end konsensus. Alligevel gentager vi vores "Stærkt Køb"-anbefaling, hvilket skyldes, at vi ser med stigende optimisme frem mod offentliggørelsen af Lu AA21004 (Lundbecks næste antidepressiv, red.) fase 3-resultaterne i andet kvartal, som, vi forventer, vil bane vejen for en succesfuld lancering af produktet," skriver senioranalytiker Frank Hørning Andersen i et notat.

Han venter, at Lundbecks forventninger til 2012 vil lyde en omsætning på 14,3 mia. kr. Markedsforventningerne er ifølge SME Direkt 14,7 mia. kr.

Hårde effekter fra patentkløft

Driftsresultatet, EBIT, spår analytikerne, lander på 2,3 mia. kr. i 2012 baseret på medianen af 11 estimater. Det er en nedgang fra estimeret knap 3,5 mia. kr. i 2011, hvilket dog i sig selv ikke bør komme bag på markedet. Lundbecks ledelse forsøgte således allerede i november 2010 at skabe klarhed over effekterne af patentudløbet for Lexapro. Det skete med minimumsmål for 2012-14 om et driftsresultat på mindst 2 mia. kr. og en omsætning på mindst 14 mia. kr.

Op til årsregnskabet er der dog ud over afvigelser i analytikernes Lexapro-estimaterne også meget forskellige estimater blandt analytikerne til Lundbecks omkostninger. Ikke mindst Lundbecks nyligt annoncerede udviklingssamarbejde med japanske Otsuka har gjort det svært at estimere omkostningerne, påpeger analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

Knudret case

Han ser det som en af hovedforklaringerne på, at der er en meget stor spredning i estimaterne for 2012. For driftsindtjeningen er laveste analytikerestimat et overskud på 2 mia. kr., mens det mest optimistiske bud lyder 2,7 mia. kr.

"Lundbeck er en lidt knudret case op til regnskabet, fordi der er så stor variation i estimaterne for næste år. Så der er ingen tvivl om, at man virkelig vil kigge på guidance, og at det er markedets helt kortsigtede fokus i regnskabet, siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

På den længere bane handler Lundbeck-casen dog i langt højere grad af gode pipeline-data og godkendelser af næste generation af lægemidler. Vigtigst bliver fase 3 data for antidepressivet Lu AA31004, som ifølge Michael Friis Jørgensen ventes i slutningen af andet kvartal. Lundbeck har desuden registreringsansøgninger til gennemsyn i USA og Europa. Det drejer sig dels om en europæisk registreringsansøgning for alkoholpillen Nalmefen, dels om den japanske partner Otsukas amerikanske registreringsansøgning for en langtidsvirkende injektionsbaseret version af skizofreni-midlet, Abilify.

Nye produkter og markeder

Desuden har Lundbeck sendt en række nye lægemidler på markedet, som skal stå sin prøve. Det gælder blandt andet Sycrest til behandling af svære maniske episoder hos maniodepresive patienter, samt Lexapro i Japan, hvor partnerne Mochida og Mitsubishi Tanabe sendte pillen på markedet i august. Endelig er Onfi til behandling af Lennox-Gastaut syndrom netop kommet på markedet i USA.

For de etablerede lægemidler ventes begrænset vækst i salget af Lexapro i Europa og resten af verden, hvor midlet sælges under navnet Cipralex. Også salget af Alzheimers-midlet Ebixa ses vokse med få pct. i kroner, mens der spås stor fremgang til Parkinsons-midlet Azilect, Huntingtons-medicinen Xenazine og epilepsi-midlet Sabril.

Analytiker estimater for Lundbecks Q4 regnskab: Konsensusestimaterne er medianen af bidrag fra op til 12 analytikere. Ud af ti analytikere, som har tilkendegivet deres anbefaling på aktien, anbefaler seks "køb/akkumuler", to anbefaler "neutral", og to er at finde i kategorien "sælg/reducer".

Af de ti, der opgiver et kursmål, er gennemsnitsmålet 131 kr.

Lundbecks regnskab ventes offentliggjort onsdag den 8. februar omkring kl. 8.00.

Mere fra MedWatch

FDA godkender mikrobiommiddel fra Ferring

Medicinalselskabet Ferring Pharmaceuticals har fået amerikansk godkendelse af sin biologiske kandidat mod tarminfektioner med den ondartede bakterie clostridium difficile.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier