MedWatch

FDA godkender Novo Nordisk-rivals diabetesmiddel

Novo Nordisks konkurrenter Amylin Pharmaceuticals og partneren Alkermes har fået godkendt GLP-1-midlet Bydureon af FDA. Det kommer til at udfordre de markedsandele, som Novo Nordisk sidder på, vurderer analytiker.

Foto: Novo Nordisk / PR

Det amerikanske medicinalselskab Amylin Pharmaceuticals og partneren Alkermes har fået godkent GLP-1 midlet Bydureon af de amerikanske sundhedsmyndigheder Food and Drug Administration (FDA). Det oplyste Amylin og Alkermes fredag aften.

Dermed står Novo Nordisks diabetesmiddel Victoza til for første gang at få direkte konkurrence inden for GLP-1 klasssen.

Ugentlig injektion

For mens Victoza skal tages gennem daglige injektioner, kan diabetikere, som bruger Bydureon, nøjes med at stikke nålen i huden en gang om ugen. Og det er en stor fordel for brugerne, vurderer analytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

"Det bliver en væsentlig udfordring for Novo Nordisks Victoza. Ikke mindst på grund af, at det skal tages en gang ugentligt frem for dagligt," siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Ikke overraskende

Amylin har flere gange taget tilløb til at få en godkendelse igennem nåleøjet hos FDA, og efter den seneste evaluering var der lagt op til, at midlet ville få det blå stempel.

"Det er ikke overraskende af Bydureon bliver godkendt. Og nu kommer det store slag til at stå i USA, hvor også DPP4 hæmmerne, som også er konkurrent til GLP-1 midlerne, har fået kraftigt fat i markedet, siger Sydbanks analytiker.

Søren Løntoft Hansen mener dog, at markedets størrelse hele tiden udvides og vurderer derfor, at de er plads til flere aktører.

"Men det bliver svært at opretholde markedsandelen for Novo Nordisk," lyder det fra Søren Løntoft Hansen der for nylig estimerede en tilbagegang i markedsandelen for Victoza fra ca. 54 pct. i dag til 40-45 pct.

Ny partner i Europa

Godkendelsen af midlet er givet baseret på de kliniske studier, der har vist forbedringer i glykæmisk kontrol med blot én dosis Bydureon om ugen.

Amylin oplyser, at selskabet i år vil gå målrettet efter at sikre en ny partner på det europæiske marked. Amylin og Eli Lilly indstillede sidste år samarbejdet om GLP-1 analogerne Byetta og Bydureon på det amerikanske marked, og aftalte også at stoppe samarbejdet i Europa i løbet af 2012 og 2013. Det skete efter uenighed om, hvorvidt en ny diabetesalliance mellem Eli Lilly og Boehringer Ingelheim ville skade salget af Byetta og Bydureon.

Amylin indstillede samarbejdet med den amerikanske medicinalgigant Eli Lilly i november sidste år efter et årtis partnerskab, som blandt andet udviklede forløberen for Bydureon, Byetta, på baggrund af det aktive stof, Exanatid.

Parterne røg dog i totterne på hinanden i maj, hvor Amylin beskyldte Eli Lilly for konkurrencebegrænsende adfærd og for brud på aftalen om at maksimere indtjeningen fra Exenatid.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier