Biotek giver markedet baghjul på den lange bane
Til trods for, at investorerne kaster biotekaktier fra sig i takt med faldende risikoappetit, har det amerikanske biotekindeks set over en 17-årig periode totalt outperformet det generelle industriindeks.
Det viser udviklingen på AMEX Biotechnology Index, og det er et billede, som storinvestor Florian Schönharting godt kan genkende fra den globale biotekverden. En verden, hvor flere store selskaber - som bl.a. Novo Nordisk - producerer lægemidler og omsætter for milliardbeløb.
”Udviklingen for det, som jeg kalder biopharma, har været fantastisk og slået alt og alle, fordi der har været 30-40 kæmpe vindere som mere end kompenserer for de ca.1500 taber-selskaber. Det har været en superb investering på 20 år, og havde man købt på toppen for 10 år siden, ville man også have tjent betydelig flere penge end det generelle aktiemarked,” påpeger Schönharting.
Læs også: Storinvestor og hemmeligt team bag super-afkast på biotek
Man skal ramme rigtigt
Kigger man som investor på sin investering i et enkelt biotekselskab, kan det se katastrofalt ud. Men det høje gennemsnitlige afkast opstår, fordi vinderne bliver opsigtsvækkende kassesucceser, der årligt producerer cash flows i størrelsesordenen 1-3 mia. dollar. Det handler med andre ord om at ramme rigtigt.
”Der er dog ingen grund til at have 1500 tabssager kørende; det dårlige ved boblen var, at begrebet entreprenuership i mine øjne blev udvandet, og de ledere, der kom ind i biotek, var mere corporate mennesker tiltrukket af penge. De ville have høj løn og ”jette” lidt rundt. Det var en high spender-kultur, og det kunne man blandt andet se ved, at biotek ikke har opereret mere effektivt end de store medicinalkoncerner, og det er en katastrofe. Der blev stiftet for mange selskaber, og der var for meget kapital til rådighed – det vaskes nu ud," siger Florian Schönharting.
På spørgsmålet om, hvordan mulighederne for investeringer i biopharma er netop nu, svarer Schönharting, at det helt afgørende er selektiviteten, altså det at gennemskue og udvælge de bedste selskaber. Men generelt set kan der være gode opkøbsmuligheder i kriseperioder, hvor priserne på aktierne er presset i bund.
Læs også: Han nægter at brænde inde med sine budskaber
Dansk biotek
I Danmark har der de seneste år været fokus på den store nedtur for biotekselskaberne, herunder de måske mest kendte, som erhvervsmanden Asger Aamund i sin tid etablerede, Neurosearch og Bavarian Nordic. Men vi har statistisk set fået de vindere, der ”tilkommer” os over en årrække, siger Schönharting.
”Vi har Novo, der er blevet så stor en vinder, at man ikke kalder den biotek, og så har vi Lundbeck. Det er også biotekselskaber, så i princippet har vi statistisk set fået mere end vores andel. Så på spørgsmålet om, hvorvidt det er muligt inden for en-to generationer at bygge en industrigigant op inden for pharma, må svaret være ja. Det troede man ikke for 15 år siden. Men det kan lade sig gøre med en blanding af risiko, indsigt og indsats: I dag er der ingen risikoappetit overhovedet, men det kommer igen, måske om et par år.”
Relaterede artikler:
Han nægter at brænde inde med sine budskaber
For abonnenter