FDA advarer mod uoriginal semaglutid i omløb

FDA har fået meldinger om salt-semaglutid, som argenturet ikke har godkendt eller overvåger sikkerheden af. 
Foto: George Frey
Foto: George Frey

Efterspørgslen på Novo Nordisks semaglutid-produkter i form af Ozempic og Wegovy er tårnhøj, og Novo Nordisk selv har haft svært ved at dække efterspørgslen.

Det har skabt et ny marked for såkaldt compounding eller medicinblanding, som er en proces hvor der kombineres, blandes eller ændres ingredienser for at skabe en medicin, der er skræddersyet til den enkelte patients behov.

Det er lovligt i USA at compounde, så længe der er mangel på et vist lægemiddel – og det er der lige nu på både Ozempic og Wegovy. Samtidig skal medicinblandingen opfylde visse regler hos FDA. 

Men FDA advarer nu om ukurant eller blandet semaglutid i omløb, fremgår det af myndighedens hjemmeside. 

”FDA har modtaget rapporter om utilsigtede hændelser, efter at patienter har brugt compounded semaglutid. Patienter bør ikke bruge et præparat, hvis der findes et godkendt lægemiddel til behandling af patienten. Patienter og sundhedspersonale skal forstå, at agenturet ikke gennemgår sammensatte versioner af disse lægemidler for sikkerhed, effektivitet eller kvalitet,” skriver FDA.

FDA har derudover modtaget meldinger om, at der i nogle tilfælde anvendes saltformer af semaglutid, herunder semaglutidnatrium og semaglutidacetat. Saltformerne er ifølge FDA andre aktive ingredienser end de godkendte lægemidler, som indeholder grundformen af semaglutid.

Produkter, der indeholder disse semaglutidsalte, har ikke vist sig at være sikre og effektive, lyder det fra argenturet.

Ifølge FDA skal patienter derfor være opmærksomme på, at nogle produkter, der sælges som ”semaglutid”, måske ikke indeholder den samme aktive ingrediens som FDA-godkendte semaglutid-produkter og kan være saltformuleringer.

Endeligt opfordrer FDA brugere af semaglutid til at genoverveje brugen af ikke-licenserede og ikke-regulerede online-apoteker, når der købes receptligtig medicin. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også